Делта вариантът стресна скептиците, двойно повече се ваксинират в област Бургас

Делта вариантът стресна скептиците, двойно повече се ваксинират в област Бургас - E-Burgas.com

Ваксинационният процес, който близо три месеца вървеше много бавно в област Бургас, отново набира сили. Това показва справка с интерактивната карта към единния информационен портал за ковид у нас.

Докато цяло лято в областта се ваксинираха по едва 500 души на ден, то във вторник те са били 844. Най-предпочитан остава препаратът на Pfizer-BioNTech, от който вчера са поставени 648 дози. Втори е този на Janssen-Cilag, от който се изисква само една игла. 

В цялата страна вчера са поставени общо 13 494 дози, което също показва известен ръст в сравнение с предходните месеци, когато на ден се поставяха по около 10 хил. ваксини. 

Данните за повишения интерес към ваксините са обнадеждаващи, но резултатите все още са много далеч от добри. За осем месеца, откакто ваксинацията стартира в цяла България и за близо шест, откакто ваксините бяха пуснати за масова употреба, в област Бургас са ваксинирани едва 16,8%. Все пак резултатът може да се счита добър за страната, тъй като по-висок той е единствено в София, където ваксинирани са 24,4%. Резултатът на област Бургас е сходен с този на другите две големи области Пловдив и Варна. В по-млаките области процентите се въртят около 13-14. 

На фона на това новите случаи в страната вчера са 2053, а в област Бургас 222. По притеснителната новина е, че расте броят на хоспитализираните, като в момента 3 738 са настанени за лечение в болница, а 324 се борят за живота си в интензивно отделение. 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини