Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас

Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас - E-Burgas.com

До две години има реален риск броят на медицинските сестри у нас да намалее с до 60%. Каква е ситуацията с медицинския персонал в Бургас на прага на летния сезон. Дефицит на медицински сестри има почти във всяко отделение на УМБАЛ Бургас, показа репортаж на БНТ.

"Избрах да работя с деца, въпреки че е изключително трудно. Избрах тази професия, защото има голям недостиг. Ходя на допълнителни дежурства в други отделения", заяви в ефира на Националната телевизия Зорница Спасова, медицинска сестра в УМБАЛ Бургас.

По думите ѝ трябва да се променят тежките условия на работа и заплащането. "Трябва да се увеличи квотата за по-голям прием. По този начин ще се ликвидира дефицитът", допълни проф. д-р Христо Бозов, декан на Медицинския факултет в Бургас.

В студиото на БНТ председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви, че в момента здравната система е в критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи, не само медицински сестри - липсват акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори. Според нея проблемът е много сериозен.

Милка Василева призова за спешни стъпки за привличане на младите хора към професията, включващи достойни заплати и подобряване на условията на труд.

"Средната възраст на медицинските сестри е 54 години, но има региони, като Кюстендилско, където възрастта е по-висока - 58 години. В момента една медицинска сестра обслужва 30-40 пациенти", каза още Милка Василева.

Свързани статии
Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб Младоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас УМБАЛ отново ще свети в зелено в деня на донорството Младоженци дариха пари от сватбени букети на Детското отделение на бургаската болница Д-р Иван Казмин от УМБАЛ Бургас бе отличен за приноса си към ревматологията Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми Бургаската болница прие новородено без майка, намерено на улицата Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли
Тагове
медицински сестри умбал
Коментари

Още от последните новини