Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас

Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас - E-Burgas.com

До две години има реален риск броят на медицинските сестри у нас да намалее с до 60%. Каква е ситуацията с медицинския персонал в Бургас на прага на летния сезон. Дефицит на медицински сестри има почти във всяко отделение на УМБАЛ Бургас, показа репортаж на БНТ.

"Избрах да работя с деца, въпреки че е изключително трудно. Избрах тази професия, защото има голям недостиг. Ходя на допълнителни дежурства в други отделения", заяви в ефира на Националната телевизия Зорница Спасова, медицинска сестра в УМБАЛ Бургас.

По думите ѝ трябва да се променят тежките условия на работа и заплащането. "Трябва да се увеличи квотата за по-голям прием. По този начин ще се ликвидира дефицитът", допълни проф. д-р Христо Бозов, декан на Медицинския факултет в Бургас.

В студиото на БНТ председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви, че в момента здравната система е в критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи, не само медицински сестри - липсват акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори. Според нея проблемът е много сериозен.

Милка Василева призова за спешни стъпки за привличане на младите хора към професията, включващи достойни заплати и подобряване на условията на труд.

"Средната възраст на медицинските сестри е 54 години, но има региони, като Кюстендилско, където възрастта е по-висока - 58 години. В момента една медицинска сестра обслужва 30-40 пациенти", каза още Милка Василева.

Свързани статии
В Очно отделение на УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на млада жена с катаракта УМБАЛ Бургас ще плаща по-ниски сметки за ток с фотоволтаичната система УМБАЛ: Бежанците не заплащат за оказаната им помощ Едва 15 свободни ковид легла в Бургаската болница, спират плановите прием и операции Нов специалист по ендокринология преглежда в Медицинския център на УМБАЛ Бургас Д-р Казмин, УМБАЛ-Бургас: След прекаран ковид търсете ревматолог УМБАЛ-Бургас определи протеста на медиците като политически УМБАЛ-Бургас ще светне в зелено в Деня на донорството Недостиг на медицински сестри у нас Българи от чужбина създадоха детски кът в бургаската болница
Тагове
медицински сестри умбал
Коментари

Още от последните новини