Д-р Валентина Цанева – епидемиолог, инфекционист: Хората не бива да имат свръх очаквания към ваксините срещу грип

Д-р Валентина Цанева – епидемиолог, инфекционист: Хората не бива да имат свръх очаквания към ваксините срещу грип - E-Burgas.com
Д-р Валентина Цанева – епидемиолог, инфекционист Снимка Татяна Байкушева

Зимният сезон предразполага към развитие на различни инфекциозни заболявания. Той е свързан с по-висока циркулация на вируси като грипни, парагрипни, рино вируси и респираторно синцитиални вируси, а също и на различни видове бактерии. Струпването на много хора в затворени помещения и ограничените възможности за проветряване, благоприятстват концентрирането на инфекциозни частици.

Това коментира д-р Валентина Цанева, д.м. - епидемиолог и главен инфекционист на Болница "Тракия", Стара Загора във връзка с настъпването на рисковия период и завишената опасност от заразяване с грип и други сезонни заболявания. Потърсихме я като специалист, за да припомним какви са възможностите да се предпазим от инфекции през зимата.

Основна превантивна мярка срещу грипа е ваксинацията, категорична е д-р Цанева. Най-подходящото време за извършването й е месец октомври. Но се счита, че никога не е късно тя да бъде направена, ако сме пропуснали оптималния срок. Нужно е да мине известен период от около една-две седмици, за да изгради ваксинираният достатъчно добър имунитет. Проблем в началото на декември може да се окаже намирането на ваксини, тъй като те се доставят в аптечната мрежа масово именно в оптималния период.

Когато има съвпадение на щамовете, включени във ваксината, с тези, които причиняват грипна епидемия, ваксинираният може да получи пълна защита, казва д-р Цанева. Грипният вирус обаче притежава голяма изменчивост, която налага всяка година да се променя структурата на ваксината и в нея да се включват различни щамове. Въпреки това грипът винаги може да ни изненада с формирането на нов пандемичен щам, подчертава д-р Цанева. Този процес няма как да бъде контролиран, поради факта, че вирусът се среща не само в човешката популация. Той причинява заболявания основно при птиците, а и при други животни. Когато премине към бозайниците, се получава своеобразно сливане на генетичен материал. Всеки един вирус, който има много гостоприемници, си изработва механизми, за да се адаптира. Това е така да се каже тайна на самия вирус.“

 „Човек все пак получава определен имунитет от ваксината към вирусите, които до голяма степен са подобни на причинителя на епидемията. По този начин ваксините помагат пациентите с грипни състояния да не се развият усложнения“, пояснява инфекционистът.

„Проблемът в нашата страна е, че може би под 2 процента от хората се ваксинират. А за да има някаква защитеност, трябва да се постигне много по-голям обхват. Световната здравна организация препоръчва обхват от около 75 процента при хората в напреднала възраст. А при възможност и на другите рискови групи “, каза още д-р Цанева.

„Нужно е да бъдат ваксинирани възрастни пациенти. Възрастта, което е индикирана като показание за имунизация е над 65 години и малките деца под 3-годишна възраст. Това са контингентите, при който се очаква да се получат усложнения и при които заболяването протича по-тежко. От грипната инфекция са застрашени също и пациентите, които страдат от хронични белодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и диабетиците.

Не трябва да подценяват потенциалната опасност от заразяване с грипен вирус и тези, които в ежедневието си имат контакти с голям брой други хора. В това число влизат и здравните работници, които освен себе си, би трябвало да пазят и пациентите си“, категорична е инфекционистката.

„Ваксигрип“ и „Инфлувак“ са двете ваксини, които през настоящата година се прилагат в България. В тях са включени предполагаемите щамове, които биха могли да застрашават населението на нашата страна. Прогнозите са направени на базата на многобройни изследвания за циркулиращи грипни вируси при различни видове животни и хора.

Д-р Цанева подчертава, че хората не бива да имат свръх очаквания към ваксините срещу грип. „Понякога пациентите вярват, че след ваксинация получават защита едва ли не към всички вируси, които циркулират в пространството. А това няма как да стане“, отбелязва тя.

Тази зима вирусът на грипа не се очаква да се измени много, защото прогнозтичните щамове, включени във ваксината тази година, в голяма степен се припокриват с циркулиращите. Което означава, че ваксината би следвало да има добър ефект.

Основните правила за профилактика, освен ваксинацията, са свързани и с поддържането на добра лична хигиена и правилни мерки за изолация, когато човек се разболее. „Ако човек има заболяване, в никакъв случай не е геройство да ходи на работа, да киха, да кашля и да разнася със секретите си инфекция. Децата, които са болни, не трябва да посещават детски заведения, училища. Когато все пак ние имаме контакт с такива хора, важно е да спазваме добра хигиена на ръцете и при необходимост да носим предпазни маски. Добре влияят, естествено, почистването и дезинфекцията, като намаляват товара на вирусите и бактериите“, заяви епидемиоложката.

По отношение на един от вирусът, който ежегодно засяга множество хора - варицелата, д-р Цанева коментира, че се обсъжда включването на ефикасна ваксина в Националния имунизационен календар. В момента обаче, ако имате желание да предпазите себе си или детето си, трудно можете да го направите. Въпреки че варицелата се споменава като най-често срещаната инфекциозна болест в България, в аптеките у нас ваксина срещу нея не се продава. Може да бъде намерена в определени лекарски кабинети в столицата, след индивидуална поръчка за внос от чужбина.

 

Коментари

Още от последните новини