Цената на хляба може да достигне 3 лв.

Цената на хляба може да достигне 3 лв.  - E-Burgas.com

Ще поевтинее ли хляба за крайния потребител след премахването на ДДС? Според производителят Димитър Бакалов това няма да се случи, заяви той по NOVA NEWS. Дори от септември или октомври ще има нов ръст, който може да достигне 3 лева.

"Цената не се образува само от това - в него влизат а от брашно, сол, вода, транспорт. Чак тогава се сторнира колко да внесеш в бюджета. Много от производителите работят на ток или газ. Никъде не се говори за увеличение на заплатите на хората. Много трудно това ще се случи, ако намаляваме цената на хляба. Малките фирми по селата няма да успеят да го направят", обясни той.

По думите му пшеницата е скочила двойно дори повече.

"Това означава, че ще има по-голямо увеличение на хляба. Този 1 млрд. за пшеница трябва да бъде даден за субсидия на производителите. Така пшеницата ще падне, а брашното и хлябът ще поевтинеят. Докато не се спре инфлацията, всичко ще върви нагоре", посочи Бакалов.

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто
Тагове
инфлация
Коментари

Още от последните новини