Бургаските училища са поканени да се включат в инициативата „Театър за влажните зони“

 Бургаските училища са поканени да се включат в инициативата „Театър за влажните зони“ - E-Burgas.com

Тази година темата на Световния ден на влажните зони е посветена на биоразнообразието.

По този повод, за да фокусира вниманието на най-младите върху екологията, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) има удоволствието да покани училищата в Бургаски регион да се включат в една специална инициатива, наречена "Театър за влажните зони".

"Желанието ни е да ангажираме учениците и техните преподаватели по тази важна тема чрез театър. Представяме една интересна и лесна за изпълнение в училищни условия пиеса "Да опазим Бургаските езера", написана от Александър Маринов - Санчо, който е дългогодишен доброволец на БДЗП и БФБ. В момента подготвяме семпли декори и костюми, които са леснопреносими и ще могат да се ползват за определен период, така че колкото може повече училища да се възползват от тях и да реализират пиесата. Училищният театър ще ни помогне да включим децата, за да могат лесно да разберат сложните процеси, които се случват във влажните зони" - казва Дияна Костовска, ръководител на LIFE проекта "Лагуната на живота".

Всички желаещи училища могат да се свържат с екипа на проекта и да се включат в графика за реализиране на инициативата. Очаквайте специални включвания за датите и местата, в които и където ще се осъществи пиесата.

За допълнителна информация: Радостина Ценова, БФБ експерт Комуникации, проект «Лагуната на живота» - 0896798908, [email protected].

Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност, в сравнение с другите екосистеми, но са изключително богати на биологично разнообразие, като много видове растения и животни са напълно зависими от тях и не могат да оцелеят другаде. Всъщност крайбрежните влажни зони, като, например, естуарите, солените блата и езера и кораловите рифове, са екосистемите с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове, което ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.
Последните проучвания в глобален мащаб показват, че влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите. Основните причини са:

Отводняване и пресушаване за селско стопанство или строителство;
Замърсяване;
Прекомерна експлоатация на ресурси (напр. свръхулов на риба);
Инвазивни видове;
Климатични промени.

Коментари