Бургаската екоинспекция разреши да се лее бетон в Карадере

Бургаската екоинспекция разреши да се лее бетон в Карадере - E-Burgas.com
587_kara_dere_beach Проектът за луксозен къмпинг на Карадере на софийската компания "Макси I" няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000". Това е преценила Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас на 6 октомври, става ясно от документ, подготвен  от самата инспекция. Инвестиционното предложение нямало да окаже отрицателно въздействие върху местообитанията в района, пише в решението. КапиталЧасове по-късно служебният министър на екологията Светлана Жекова разпространи съобщение, че е констатирала пропуски при издаването на решението и има основания за неговата отмяна. "Въпреки това, предвид разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс, министърът няма правно основание да го отмени, без да е сезиран по съответния ред, а именно след подаване на жалба срещу решението. Към настоящия момент в МОСВ няма данни за постъпила жалба", се посчва в съобщението на екоминистерството. От съобщението на ведомството не става ясно за какви пропуски става въпрос.

Къмпингът на "Макси I" предвижда места за кепмери и палатки, изграждането на дву- и триетажни бунгала, вили, ресторанти, магазини, барове, кафета, спортни площадки, басейни, хотел със спа център, улици и др. Комплексът е предвиден за близо 2000 души и максимум 670 автомобила. От решението на РИОСВ Бургас става ясно, че къмпингът ще се водоснабдява от съществуващия в района водопровод и че е предвидено изграждането на пречиствателна станция за отпадни води.

Как се стигна до сделката

"Макси I" придоби през пролетта на тази година 165.5 дка в южния край на Карадере срещу цена от 1.66 млн. лева или 10 лв./кв.м. Продавачът – инвестиционният фонд за имоти The Black Sea Property Fund е купил имота 5 години по-рано за 18.9 млн. лв. Фондът разпродаде всичките си активи и прекратява дейността си в страната. Инвеститорите в другия мащабен проект на Карадере - "Мадара Юръп", коментираха преди няколко месеца пред "Капитал", че нямат общи интереси с фонда и не са знаели за продажбата.

Мотивите на РИОСВ

Теренът на "Макси" не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии, но се намира в зоните от екомрежата "Натура 2000" "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци". РИОСВ Бургас са констатирали, че предвидените за реализацията на проекта дейности не противоречат на режимите в "Камчийска планина", не се налага изготвяне на оценка за въздействие върху околната серда и не се очаква отрицателно въздействие върху двете защитени зони.

"Очаква се минимално шумово и прахово замърсяване по време на изкопните работи за основа на сградите", посочват от РИОСВ Бургас и издават предписание по време на строителството да се използват временни шумови бариери. В инспекцията е постъпило становище, че строежа може да увреди местообитанията на два вида костенурки, пъстрия пор и пъстрия смок, затова в решението се казва, че терените подлежат на допълнителна проверка от експерт херпетолог. Експерти биолози също ще направят теренен оглед и ще направят инструктаж на строителите, пише в решението. Орнитолози ще направят програма за наблюдение на видовете птици, които се срещат в защитените зони. Строителството може да започне извън гнезодвия сезон от началото на март до края на юни.

Имотите, върху които ще се строи къмпингът попадат в обхвата на действащ Подробен устройствен план за Зона за отдих "Бяла север" от 2005 г. т.е. районът е предвиден за застрояване. Според природозащитници въпросният ПУП е със спорна законност и стои в основата на всички разрешения за строеж, които се издават за района на Карадере. Той е одобрен без да се подложи на екологична оценка и противоречи на Териториално устройствения план (ТУП) на Община Бяла. В последствие общината прави опит да измени ТУП, така че да увеличи териториите, предвидени за застрояване, но Министерството на околната среда и водите отхвърля измененията. Независимо от това общината продължава да издава разрешителни въз основа на ПУП-а за Зона "Бяла север".

Протест за Карадере

Карадере е една от последните изцяло пощадени от строежи и човешка дейност местности на българското Черноморие, а опитите да се застрои продължават от години. Въпреки общественото неодобрение, а дори и мнения от туристическия бранш че крайбрежието няма нужда от поредния ваканционен комплекс, опазването на Карадере изглежда все по-малко вероятно. Решението на РИОСВ Бургас предизвика нова вълна от недоволство и граждани организираха и насрочиха протест пред Министерски съвет за петък от 6 часа. Във връзка с протеста министър Светлана Жекова е поканила на среща представители на организацията "Да спасим Карадере", съобщиха още от МОСВ. От гражданското обединение обявиха от своя страна в социалние мрежи, че ще обжалват решението на РИОСВ Бургас, но на този етап организацията на протеста остава в сила. Николай Илиев, един от собстениците на "Макси I" коментира, че грам не се притеснява, че има граждански инициативи в защита на Карадере и обяви, че в къмпинга няма да има бетон, въпреки че от документите става ясно точно обратното. Той каза, че не е запознат с решението на РИОСВ и има хора, които движат документацията на комплекса, той не разбирал от екологични оценки. По думите му строителство можело да има най-рано след две години.
Коментари