Бургас бе домакин на среща на председателите на Общински съвети в Югоизточна България

Бургас бе домакин на среща на председателите на Общински съвети в Югоизточна България  - E-Burgas.com

Бургас бе домакин на среща на представители на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България,на която бяха дискутирани предложения за подобряване работата на органите на местното самоуправление и надграждане на добрите практики в дейността им.

Организатор на срещата бе Председателят на Общински съвет – Бургас – проф. д-р Севдалина Турманова, която е член на Управителния съвет на НАПОС. В началото на събитието тя запозна присъстващите с мащабния проект за създаването на Педиатрична болница в Бургас, който е приоритетен за града във сфера здравеопазване.

Членовете на сдружението очертаха конкретни законодателни предложения в Закона за местното самоуправление, които да бъдат отправени до Народното събрание. Сред тях бе необходимостта от добре подготвени юридически кадри с цел подпомагане дейностите по изработването и промените на подзаконовите актове като наредби, правилници и др. решения.

Председателите на югоизточните общински съвети визираха сходни проблеми и предложиха различни начини за тяхното разрешаване – чрез обучения, обмяна на опит, консултации с различни експерти в конкретни области.

Присъстващите се обединиха около идеята, че е необходимо да се излезе от закостенялостите на част от текстовете, които устройват закона за местното самоуправление и да се върви в посока по-гъвкави и съвременни решения в синхрон с новото време, в което живеем. Всеобщо е мнението, че е нужна по-голяма прозрачност, по-широка възможност гражданите да участват в управлението и намирането на добри решения посредством осигуряването на достъп чрез електронни и онлайн платформи.

Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България е основано преди 18 години. В нея членуват над 190 председатели на местни парламенти в България, като броят им ежегодно се увеличава с приемането на нови членове. На настоящото събрание към националната асоциация се присъедини и Председателят на Общински съвет – Сунгурларе - Ружди Хикмет Хаджен.

Сред основните цели на сдружението са сътрудничество и посредничество между общинските съвети при разработването на обща стратегия и реализиране на програми за укрепване на местното самоуправление и гражданското общество, както и за устойчиво развитие на органите за местно самоуправление; повишаване знанията и уменията на председателите на общински съвети и на общинските съветници с оглед по-силно и насочено към гражданите местно самоуправление; изучаване и разпространение на българския и чуждестранния опит в областта на местното самоуправление; разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него.

На 27 май в Бургас беше проведена и работна среща на бургаските общински съветници с членовете и екипа на Общински съвет – Казанлък. Присъстващите обмениха опит и споделиха добри практики от работата на двете институции.

Галерия
Свързани статии
Експерти от четири министерства се събраха на среща в Бургас Поредна среща на туристическия бранш с поредните министри Гневни бургазлии: Паркираме на "Синя зона", а колите ни затъват в кал (снимки) Стойко Танков подхвана скандалната сесия на ОбС, чака отговори от Турманова Скандал разтресе Общинския съвет в Бургас: Манипулира ли се вота? (Видео) Съветници искат засилване на контрола за по-чист въздух в центъра на Бургас Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици Официално: Зелена зона ще решава проблема с паркирането в "Лазур" от май 2022 година Граждански оргазнизации искат среща с Кацаров преди началото на учебната година В Сл.бряг: Бранко Бабачев срещу бесарабски българин на „MAX FIGHT 45” на 2-ри юли
Тагове
среща председатели общински съвет
Коментари

Още от последните новини