Съветници искат засилване на контрола за по-чист въздух в центъра на Бургас

Съветници искат засилване на контрола за по-чист въздух в центъра на Бургас - E-Burgas.com

В ЦГЧ и "Възраждане" голяма част от домакинствата все още се отопляват с твърдо гориво

За детайлно замерване на качеството на атмосферния въздух в ЦГЧ настояват общинските съветници от ВМРО д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов.

Те са внесли докладна записка, според която общинската мобилна автоматична станция ще трябва да замерва качеството на атмосферния въздух само в ЦГЧ и к-с „Възраждане“ до края на месец април 2022 г., както и през активния летен сезон, с цел получаване на по-актуални и подробни данни. 

В момента качеството на въздуха в Бургас се замерва от пет постоянни и една мобилна станция и данните сочат, че то се е подобрило доста през последните години. Според данните най-голям брой жители, изложени на замърсен въздух, са живеещите в ЦГЧ. Това от една страна се дължи на автомобилния трафик, който е най-интензивен именно в тази част на града, като през нея преминава и основната част от обществения транспорт. От друга страна, замърсяването на въздуха се дължи и на битовото отопление. За разлика от комплексите, в които има предимно жилищни блокове, много от които ползващи парно, в центъра на града има много къщи и кооперации, в които доста хора ползват дърва и въглища за отопление. 

"Предвид обстоятелството, че жителите на Централна градска част са сред най-застрашените от високата концентрация на ФПЧ10 смятаме, че трябва да се вземат допълнителни мерки по контрол и превенция. По-прецизното и продължително замерване на КАВ в тази част на града, чрез общинската мобилна станция, според нас е стъпка в правилната посока." пишат в докладната записка двамата съветници от ВМРО.

Те настояват още да бъде подготвена и проведена информационна кампания за жителите на общината, относно замърсяването на въздуха при отопление с твърдо битово гориво.

Свързани статии
Бургас бе домакин на среща на председателите на Общински съвети в Югоизточна България Гневни бургазлии: Паркираме на "Синя зона", а колите ни затъват в кал (снимки) Стойко Танков подхвана скандалната сесия на ОбС, чака отговори от Турманова Скандал разтресе Общинския съвет в Бургас: Манипулира ли се вота? (Видео) Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици Официално: Зелена зона ще решава проблема с паркирането в "Лазур" от май 2022 година Общинският съвет в Бургас гласува Бюджет 2021 Общинските съветници от ГЕРБ искат повече инвестиции за "Меден рудник" Общинският съвет в Бургас се обяви срещу фалшивите новини Общински съветник алармира за рязко замърсен въздух в Бургас
Тагове
Георги Дракалиев чист въздух Общински съвет
Коментари

Още от последните новини