Скандал разтресе Общинския съвет в Бургас: Манипулира ли се вота? (Видео)

Скандал разтресе Общинския съвет в Бургас: Манипулира ли се вота? (Видео) - E-Burgas.com

Съветници показаха фрапиращи разлики в гласуването и отчетения резултат по точка за отдаване на кафе под наем

За доста скандален проблем алармираха съветници от бургаския Общински съвет при провеждането на последното заседание тази седмица, което бе изцяло онлайн. Според Георги Дракалиев и Николай Стоянов са налице тревожни индикации за манипулации на вота, като има разминавания в реалните гласове на местните политици и отчетения от системата резултат.

Те припомниха, че самото заседание било съпровеоденио с много технически проблеми, като постоянно имало разминаване на звук, картина, изказвания, гласувания, прекъсавния, потаряния, както и невъзможност някои съветници да се изкажат. Това отприщило съмнения в местните „войводи“ от ВМРО.

Даден е пример с точка 9 от Дневния ред, която касае отдаване на кафе под наем, намиращо се в нашумялата напоследък „Уличка на занаятите“, където се намира и въпросният обект.

Дракалиев и Стоянов пишат, че в приложената от тях разпечатка от системата с резултат от гласуването, е отбелязано, че по докладната са гласували 36 души, от които 33 гласа „за“, 1 „въздържал се“ и 2 „против“, като е отбелязано поименно кой как е гласувал.

Съвсем различен обаче, е реалният резултат от гласуването, в което всеки може да се убеди от видеозаписа от заседанието, който може да видите по-долу

Гласуването по т.9 започва от 1:51:50 ч. и продължава около минута, като председателстващият Димчо Грудев обявява като резултат 26 гласа „за“, 1 „против“ и 7 „въздържали се“.

Ето какво пишат още представителите на ВМРО в Общинския съвет:

Тъй като, по същото време на екрана се вижда и кой от съветниците как е гласувал, установихме следните фрапиращи разлики между видеозаписа и отчетения от системата за електронно гласуване резултат:

1. Съветниците А. Душепеев, В. Пренеров, С. Сотиров, Д. Георгиев и И. Вагенщайн не са участвали в гласуването, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;

2. Съветниците К. Андонов, К. Калудов и Хр. Секлемова са гласували  „въздържали се“, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;

3. Самите ние (Г. Дракалиев и Николай Стоянов) сме гласували „въздържали се“, но системата е отбелязала, че изобщо не сме гласували.

Г-н кмете, изнесените данни действително говорят за едно опорочаване на процеса на вземане на решения, които при това засягат града и общината, и всява сериозни съмнения в законосъобразността им.

Ето защо, настояваме да възложите спешна вътрешна проверка на системата и на резултатите, не само от гласуването по споменатата т.9, а и от всички точки от проведеното заседание на общинския съвет. В случай, че бъде установена незаконосъобразност при приемането на някои от тях, настояваме да изпълните дадените ви правомощия, съгласно чл.45 ал.5 от ЗМСМА, и да ги върнете на Общинския съвет за ново обсъждане!  

Очакваме да бъдем официално уведомени за резултатите от проверката и за това как ще обезпечите безпроблемното провеждане на бъдещите заседания на Общинския съвет.

Свързани статии
Гневни бургазлии: Паркираме на "Синя зона", а колите ни затъват в кал (снимки) Стойко Танков подхвана скандалната сесия на ОбС, чака отговори от Турманова Съветници искат засилване на контрола за по-чист въздух в центъра на Бургас Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици Официално: Зелена зона ще решава проблема с паркирането в "Лазур" от май 2022 година Общинският съвет в Бургас гласува Бюджет 2021 Общинските съветници от ГЕРБ искат повече инвестиции за "Меден рудник" Общинският съвет в Бургас се обяви срещу фалшивите новини Общински съветник алармира за рязко замърсен въздух в Бургас Живко Господинов стана зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, негов съпартиец се закле като съветник
Тагове
общински съвет
Коментари

Още от последните новини