Бизнесът иска схеми за подпомагане преди локдаун

Бизнесът иска схеми за подпомагане преди локдаун - E-Burgas.com

Схема за подпомагане на затворените бизнеси предлагат работодателите преди въвеждането на локдаун. Убедени сме, че ново затваряне на бизнеси не може повече да се прави без едновременно с това да се обявят мерки за подкрепа на компаниите и хората, посочват АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, цитирани от dnes.bg.

Според тях помощта може да бъде предоставена под формата на преки безвъзмездни средства, гаранции и заеми, при условие че общата номинална стойност на тези мерки не надхвърля общия праг от 3 милиона евро на предприятие.

Една такава подкрепа, препоръчана от ЕК и вече прилагана в редица европейски страни, може да бъде бързо осъществена и администрирана от Националната агенция по приходите, посочват фирмите.

Като помощ бизнесът предлага и отсрочване на данъци и/или социалноосигурителни вноски до средата на следващата година. Така в бизнеса да останат ликвидни средства, които да се използват за покриване на текущи разходи, запазване на заетост и стимулиране на потреблението, които в момента са основните негативни последици от кризата.

Спадът в оборота със съответната функционалност в портала на НАП може автоматично да се изчислява и да показва допустимата сума и срок за отсрочване на задълженията, смятат работодателите.

 


 

Свързани статии
Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си 38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Министърът на иновациите: Ще подкрепим бизнеса с 1,2 млрд. лв. до юни Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас
Тагове
пандемия бизнес мерки ковид криза
Коментари

Още от последните новини