Бизнесът иска схеми за подпомагане преди локдаун

Бизнесът иска схеми за подпомагане преди локдаун - E-Burgas.com

Схема за подпомагане на затворените бизнеси предлагат работодателите преди въвеждането на локдаун. Убедени сме, че ново затваряне на бизнеси не може повече да се прави без едновременно с това да се обявят мерки за подкрепа на компаниите и хората, посочват АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, цитирани от dnes.bg.

Според тях помощта може да бъде предоставена под формата на преки безвъзмездни средства, гаранции и заеми, при условие че общата номинална стойност на тези мерки не надхвърля общия праг от 3 милиона евро на предприятие.

Една такава подкрепа, препоръчана от ЕК и вече прилагана в редица европейски страни, може да бъде бързо осъществена и администрирана от Националната агенция по приходите, посочват фирмите.

Като помощ бизнесът предлага и отсрочване на данъци и/или социалноосигурителни вноски до средата на следващата година. Така в бизнеса да останат ликвидни средства, които да се използват за покриване на текущи разходи, запазване на заетост и стимулиране на потреблението, които в момента са основните негативни последици от кризата.

Спадът в оборота със съответната функционалност в портала на НАП може автоматично да се изчислява и да показва допустимата сума и срок за отсрочване на задълженията, смятат работодателите.

 


 

Свързани статии
Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават Европа продължава да стяга мерките срещу коронавируса Марияна Николова: Ресторантите отварят, но ще работят като тези в хотелите Големите европейски държави отново затягат мерките срещу ковид 552 са новите случаи на ковид, от днес част от мерките падат Добри дни за бургаското летище: Очаква 6 400 чартъра през лятото Вицепремиерът Марияна Николова инспектира мерките на летище Бургас МИнистерство отпуска 129 млн.лв. за борба с пандемични кризи Ген. Мутафчийски: Побеждаваме пандемията, до април можем да ваксинираме 100 хил.души Три пъти повече излекувани от ковид през последната седмица
Тагове
пандемия бизнес мерки ковид криза
Коментари

Още от последните новини