Водещи американски IT компании представиха възможности с местния бизнес

Водещи американски IT компании представиха възможности с местния бизнес - E-Burgas.com

Девет от най-големите американски ИТ компании-гиганти представиха възможностите за партньорства с бургаския бизнес, училищата и университетите в града. Темата на форума бе: „Бургас: Бизнес партньорства с фирми от САЩ“ и бе организирана от Търговското представителство към Посолството на САЩ в България и Община Бургас, със съдействието на Бургаската търговско-промишлена палата и Търговско индустриална камара-Бургас.

"Благодаря, че избрахте Бургас, за да представите възможностите за партньорство между американските и нашите компании. В града ни офиси и екипи в ИТ и аутсорсинг сектора имат 44 компании. Заетите в тях са над 1600 души, а свободните работни места са над 350. Затова преди 4 години открихме ИТ гимназия, в която основна роля има бизнеса. Тази година завършва първият випуск, който ще осигури на индустрията над 120 подготвени кадри. Използвам трибуната да отправя покана към компаниите, които днес ни гостуват да се присъединят към екосистемата ни, сформирайте екипи и отворят офиси в Бургас", сподели по време на събитието кметът Димитър Николов.

"Офисът ни е в София, но искаме да работим и с Бургас. Търсим нови бизнес възможности по няколко причини. Бургас е лидер в ИТ проектите. Бургас привлича инвестиции”, каза Хана Каменетски от Представителството на Търговския департамент към Посолството на САЩ в България.

Старши търговското аташе в Представителството на Търговския департамент към Посолството на САЩ в България г-жа Хана Каменетски презентира пред присъстващите в залата на хотел „Приморец“ услугите и програмите на Търговското представителство на САЩ, които представляват интерес за българските компании.

Свои презентации представиха ИТ компаниите: Epam, Hewlett Packard Enterprise, ESRI, COMPUTER 2000, Haliant, IBM, Dell Technologies, DXC Technology и Microsoft.

Американските компаниите обсъдиха актуални въпроси, свързани с постигане на модерна и устойчива градска среда, инициативи и проекти, от които могат да се възползват местните училища и университети, актуални решения насочени към бургаския бизнес, както и добри примери за установени вече партньорства.

На срещата присъстваха ректорите на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаски свободен университет – проф. Магдалена Миткова и проф. Милен Балтов, деканът на Медицинския факултет - проф. Христо Бозов, директори на бургаските гимназии, ученици от Компютърната гимназия в Бургас и представители на бургаския бизнес от различни сектори на икономиката.

Свързани статии
Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Зов до бургаските предприятия: Кандидатствайте за енергийна ефективност в сградите си Министърът на иновациите: Ще подкрепим бизнеса с 1,2 млрд. лв. до юни Нови отличия за бизнеса в Бургас Малки и средни бургаски предприятия могат да получат финансова помощ, ето как Учат бургаски бизнесмени как да завладяват външни пазари Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Мощен чуждестранен инвеститор строи предприятие в Бургас (Снимки) Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. Добра новина за бургаския бизнес - отварят нови програми за безвъзмездна финансова помощ
Тагове
бизнес
Коментари

Още от последните новини