Бургас се превръща в Египет следващата седмица

Бургас се превръща в Египет следващата седмица - E-Burgas.com

На 28 август (сряда) площадът пред Операта ще се превърне в арена на тематична "Вечер на Египет". Тя е част от новия общински летен фестивал "Заедно в Бургас", който вече ни срещна с културата и кулинарията на Южна Корея, Италия, Португалия, Русия и Армения. Египетската вечер започва точно в 18:00 часа с ателиета и игри за най-малките в откритото пространство пред сградата на Операта, последвани от много изненади, сред които лекции, кулинарни демонстрации, дегустации и кино.

Лекционната част, която ще се проведе от 18:30 ч. в експозиционна зала на изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история" (сграда на Държавна опера - Бургас, ет. 2), ще бъде открита от проф. д.и.н. Сергей Игнатов, първопроходник на академичната Египтология в България. В два модула ще бъдат представени лекциите: ,,Царските гробници от Новото царство и гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Теодор Леков, и "Хауърд Картър и откриването на гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Емил Бузов. Тримата египтолози са изследователи, преподаватели и членове на Българския институт по Египтология към Нов български университет, както и почетни членове на Българско египтологическо общество. Те ще споделят много интересни факти, базирани на научни изследвания, проучвания и открития, като лекциите ще протекат при свободен достъп за всички посетители на изложбата.

Събитията ще продължат на площада пред Операта с традиционната кулинарна вечер, която ще бъде представена от шеф Махмуд Ал Байруми, участник в 4-ти сезон на MasterChef. Демонстрации на приготвянето на знакови ястия от египетската кухня ще стартират в 19:30 часа, а дегустациите в 20:00 часа. Жители и гости на града ще могат да опитат вкусните: кушари (ориз, леща, макарони с чеснов доматен сос и чипс от лук), традиционния фалафел и балях (бонбони с фурми).

Програмата ще завърши с филмови прожекции от 20:30 часа, които ще представят многообразието на древната египетска култура.

Събитията ще бъдат уважени от Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали - Посланик на Арабска Република Египет в България.

"Вечер на Египет" се организира от Община Бургас, със съдействието на Посолство на Арабска Република Египет в България и Българско египтологическо общество.

Очакваме Ви!

https://www.facebook.com/events/488563975310653/

* Основна цел и задача на Българско египтологическо общество е да подпомага развитието на Египтологията в България. Българската Египтология се развива успешно вече над 30 години у нас, в лицето на египтолозите проф. д.и.н Сергей Игнатов, доц. д-р Теодор Леков и доц. д-р Емил Бузов, които са учени, изследователи, преподаватели и членове на Българския институт по Египтология към Нов български университет, както и почетни членове на Българско египтологическо общество.

Един от най-съществените проекти на Българския институт по Египтология към Нов български университет е провеждането на археологическа мисия в Египет, на територията на Курна, Луксор, която работи успешно вече осем археологически сезона в гробницата на сановника Пиай, служител в храма на Рамзес II - Рамесеума , живял в епохата на XIX династия (XIII в. пр. Хр.). Директор на българската археологическа мисия в Египет е доц. д-р Теодор Леков.

Българско египтолгическо общество популяризира научните постижения на българската египтологическа школа и осигурява подкрепа за различни дейности и проекти, осъществявани от българските учени-египтолози. Инициатор и председател на  Българско египотлогическо общество е Деница Такева-Германова, като организацията реализира още проекти, свързани с изучаването и представянето на религията, изкуството, културата и езика на Древен Египет и Египтологията като наука.

 

Коментари

Още от последните новини