Защо децата първо се карат, а после отново играят заедно?

Защо децата първо се карат, а после отново играят заедно? - E-Burgas.com

 

Децата са известни с това, че често влизат в конфликти помежду си – спорове за играчки, неразбирателства по време на игри или просто изблик на емоции. И все пак, не след дълго те сякаш забравят всичко, връщат се един към друг и отново започват да играят заедно. Какво стои зад тази тяхна способност бързо да преодолеят конфликтите и да възстановят отношенията си?

Живеят в настоящето

Една от най-забележителните черти на децата е тяхната способност да живеят в момента. Те не се тревожат за миналото, нито се притесняват за бъдещето. Когато се карат или изпитват гняв, тези емоции бързо се освобождават и мястото им заемат нови преживявания. За разлика от възрастните, които често задържат негативни емоции или чувства на гордост, децата предпочитат да се фокусират върху това, което им доставя радост в момента – а това често е играта.

Емоциите им са краткотрайни, но интензивни

Децата са емоционални същества, които изразяват своите чувства свободно и без задръжки. Те могат да се разсърдят или разплачат заради нещо малко, но след минути да са забравили причината за тяхната тъга. Техните емоции са като буря – интензивни, но краткотрайни. След като „бурята” премине, те отново са готови да продължат с играта си, сякаш нищо не се е случило.

Щастието е по-важно от гордостта

Децата поставят щастието и забавлението над гордостта или нуждата да се докажат. За тях конфликтът е само временна пречка, която може лесно да бъде преодоляна. Те не изпитват нуждата да защитават позициите си или да доказват, че са прави. Вместо това, те са водени от желанието за щастие и забавление, което е много по-важно за тях от всякакви принципи или гордост. Така че, след като емоциите им се успокоят, те са готови да се върнат към общата игра.

Приятелството е важно за тях

Децата осъзнават, макар и интуитивно, че приятелството е ценно. Те знаят, че да имаш с кого да играеш, е по-добре от това да бъдеш сам. Ето защо са готови бързо да преглътнат гнева или разочарованието си и да се върнат към игрите със своите приятели. Способността им да преодоляват различията си идва от разбирането, че приятелството носи радост и смисъл в живота им.

Не държат злоба

Децата не са склонни да задържат негативни чувства като омраза или злоба. Те бързо забравят малките разногласия и са готови да продължат напред. Това може да се обясни и с тяхната все още недоразвита способност да анализират и задържат негативни мисли. Вместо това те се фокусират върху позитивното и върху онова, което ги прави щастливи.

Какво можем да научим от тях?

Способността на децата бързо да прощават и да продължават напред е нещо, от което възрастните могат да се вдъхновят. В свят, в който често сме обременени от гордост, негативни емоции и нежелание да прощаваме, бихме могли да се научим да живеем повече в настоящето и да поставяме щастието и радостта от взаимоотношенията над конфликтите и гордостта.

Децата ни показват, че животът е твърде кратък, за да се задържаме на незначителни конфликти. Те ни напомнят, че щастието е в простите неща – в смеха, в играта и в това да бъдем заедно.

Коментари

Още от последните новини