Запознайте се отблизо с древната арменска култура тази събота пред Пантеона

Запознайте се отблизо с древната арменска култура тази събота пред Пантеона - E-Burgas.com

Вечерта на Армения идва с много музика, древни експонати и дегустации на традиционни арменски кулинарни специалитети, приготвени от шеф-готвач Ерика Капанцян

Тази събота, 10 август, бургазлии и гости на града ще се потопят в древната култура на Армения. Мястото е вече добре познато - пред Пантеона в Морската градина, а събитието е част от тазгодишния летен фестивал "Заедно в Бургас".

Вечерта на Армения ще започне с изпълнения на Бургаския духов оркестър от 18.00 часа. На този музикален фон гостите ще могат да разгледат интересни музейни експонати и реликви от Армения, сред които древни ръкописи на Библията и монашески кръстове.

Фотоизложба ще покаже изявените личности на Армения, познати в цял свят - пълководци, учени, хора на изкуството. Децата ще имат възможността да се включат в работилница, в която да запознаят с арменските символи и азбука. На пана ще бъдат изложени арменските празници, църковния календар и хуморески на популярното Радио "Ереван".

Богата фолклорна програма ще зарадва бургазлии от 19.00 часа с участието на Арменски танцов състав "Урарту" - град Комотини, Гърция, танцов състав "Нърени", оркестър "Еребуни" от Пловдив и бургаски самодейни състави и изпълнители.

Половин час по-късно ще започнат кулинарните демонстрации, а началото на дегустациите на традиционни арменски ястия ще бъде от 20.00 часа. Вкусните хоровац (свинско месо и зеленчуци на големи шишове), кебап (кайма на шиш), лаваш (дълъг и тънък хляб), Ишле кюфта (тесто от булгур с плънка от телешко, гъби, масло), долма (сърми с лозови листа, с чушки, патладжан и камби), бут с печени ябълки, пълнени с орехи и канела, баклава (с орехи и канела и с орехи и фурми) ще приготви участничката в миналогодишния кулинарен формат "Hell's kitchen" - бургазлийката Ерика Капанцян.

Събитието се организира от Община Бургас със съдействието на местно поделение на арменска апостолическа православна църква "Сурп хач".

До момента новия летен фестивал "Заедно в Бургас" направи съпричастни жителите и гостите на морския град с традициите в кулинарията и културата на Корея, Русия, Италия и България.

Програма

Фестивал "Заедно в Бургас" - Вечер на Армения

С участието на шеф-готвач Ерикназ Капанцян

10 август 2019 (събота) 18:30 - 22:30 часа

Пантеона, Приморски парк

18:00 часа

Изпълнения на:

Бургаски духов оркестър

с диригент Анастас Камиларов

18:30 часа

Представяне на:

Книги от арменски автори

Музейни експонати и реликви от Армения

Изложба с картини с арменска тематика

Личностите на Армения - преди и сега

19:00 часа

Фолклорна програма с участието на: 

Арменски танцов състав ,,Урарту" - град Комотини, Гърция

Арменски танцов състав ,,Нърени" - град Пловдив

Оркестър "Еребуни" - град Пловдив

Бургаски самодейни състави и изпълнители

19:30 часа

Кулинарни демонстрации

20:00 часа

Кулинарни дегустации на традиционни арменски ястия

Коментари

Още от последните новини