Започна поредното почистване на труднодостъпни места между Ахтопол и Велека

Започна поредното почистване на труднодостъпни места между Ахтопол и Велека - E-Burgas.com
tsarevo.info

Kметът на Ахтопол Станислав Димитров даде старт на кампанията за почистване на труднодостъпни места по маршрут от Ахтопол до устието на река Велека, която се проведе на 26.06.2019. Сред участниците, подкрепили инициативата бяха директорът на ПП „Странджа“ Румяна Цвяткова, Агатополския епископ Йеротей и отец Йордан, изследователят на Черно море и Странджанското крайбрежие д-р Атанас Орачев, туристи, граждани. Това е втората кампания за почистване през тази година, която се организира по проект: „Нов подход за премахване на отпадъците в моретата и реките“- MARLENA, BSB-139, финансиран по Съвместната оперативна програма Черноморски басейн 2014-2020. Традиционно, сдружение „Зелена Странджа“ организира почиствания по труднодостъпните заливи по брега на Странджа планина вече 4 години.

Проект MARLENA, в който сдружението е партньор, се стреми да обедини хората срещу замърсяването по черноморското крайбрежие и реките, които се вливат в него. Особено важно е да се опазват чисти защитените територии в близост до Черноморския басейн. Това са райони в басейна на Черно море, които имат богато биологично разнообразие и туристически потенциал.

MARLENA цели да даде повече информация и гласност за проблемите с отпадъците в морето и реките, последствията от тях, както и начини за справяне с ежедневните замърсявания около нас. Целевата аудитория на проекта са младежи, туристи, бизнес, местни общности и власти, образователни организации. Особено внимание се обръща на развитието на отговорно гражданско и екологично поведение сред младежите.

Към еко-организациите и младите хора е насочена и платформата http://www.marlenablacksea.eu/ , която дава възможност на всеки гражданин, натъкнал се на замърсяване да сигнализира за това и да привлече доброволци, които да почистят мястото.

В проведената на 26 юни акция се включиха над 20 доброволци, които успяха да съберат и натоварят около 700 кг отпадъци за депониране на най-близкото сметище. Най-малката участничка Мартина още не е навършила 6 години, но вече осъзнава сериозността на проблема с боклуците. Интересен факт е, че точно преди една година същите места бяха основно почистени от доброволци на „Зелена Странджа“, но морето е толкова замърсено, че непрекъснато изхвърля нови боклуци. По-голям проблем са отпадъците, които остават скрити във водата и стават част от нея, превръщайки се в така наречената „пластмасова супа“. Тези фини частици се поглъщат от рибите и след това могат да попаднат и в телата на хората.

Коментари

Още от последните новини