Всеки трети българин смята, че въздухът става все по-мръсен

Всеки трети българин смята, че въздухът става все по-мръсен - E-Burgas.com

Проблемът с чистотата на въздуха през зимния сезон се превръща във все по-сериозен, пише Epicenter.

Все повече жители на големи градове и особено столичани, се въоръжават с филтри за пречистване на въздуха в домовете си или пътуват до работните си места с маски на лице. Всичко това е заради опасението за собственото здраве и това на близките. Докато текат дискусии, които понякога водят до промени и в законодателната уредба, интерес представляват оценките на гражданите.

АФИС зададе на гражданите два въпроса -  каква е оценката за чистотата на въздуха, както и кои мерки биха допринесли най-вече за намаляване на замърсения въздух.

Подобно изследване АФИС направи преди две години. Изненадващо или не – в началото на 2020 година по-малко хора в сравнение с януари 2018 г. смятат, че замърсяването на въздуха се засилва в тяхното населено място. Към момента това са почти 29%, а преди две години тази оценка е споделяна от 36% от всички анкетирани. Повече от половината запитани (58%) заявяват, че качеството на въздуха не се е променило напоследък (срещу 52% през 2018г).

Усещането за по-чист въздух е споделено от едва 13 на сто – за сравнение преди две години същият отговор е посочен от 11,5%. Следва да направим и уговорката, че отчасти този отговор зависи и от моментното качество на въздуха по време на теренната част на двете изследвания.

Като че ли, ако става въпрос за замърсяване на въздуха, то или относително е намаляло, или поне няма засилване на усещането за този проблем в полето на общественото мнение, сиреч – хората свикват...

Същността на проблема обаче личи, ако пресечем тези данни с типа населено място (1). Градските жители много по-често признават, че въздухът е мръсен, в сравнение с живеещите по селата – съотношението е повече от 4 към 1.

Също така обаче става ясно, че в София, и преди всичко в областните центрове, оценката е коренно различна в сравнение, не само със селата, но и с малките градчета. На едно ниво обяснението е просто – в големите градове и в столицата е налична концентрация на население и икономика с всички логични последствия (повече автомобили, производство, уреди за отопление и т. н.). 

В същото време обаче се вижда, че живеещите в областните градове изказват дори по-критични оценки от софиянци. Докато мнението в столицата е относително разделено и могат да се отчетат и положителни оценки (всеки трети столичанин е на мнение, че замърсяването става по-слабо през последните години), то в големите населени места ситуацията е различна – замърсяването на въздуха или става по-силно, или остава същото. Съвсем логично, оценката за все по-мръсен въздух е далеч по-занижена сред живеещите в малките градове (15,5%) и селата (8,6%). 

Коментари

Още от последните новини