Врменно затваряме границата за лица и превозни средства идващи от Турция

Врменно затваряме границата за лица и превозни средства идващи от Турция - E-Burgas.com

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бе въведено временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през ГКПП Лесово – Хамзабейли, ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле и ГКПП Малко Търново. Тя влиза в сила от 00:00 ч. на 24.04.2020 г. и ще бъде прилагана до 23:59 ч. на 26.04.2020 г. Изключение ще се допуска за транзитния товарен трафик и автомобилите, превозващи хора за лечение, съобщиха от МЗ.

Целта е да се осигури спазване на противоепидемичните мерки в началото на мюсюлманския празник Рамазан. Министерството на външните работи на Република България призовава българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания, освен ако това не е абсолютно необходимо. Призивът важи и за всички български граждани, които пребивават постоянно в чужбина. „Отправихме предупреждение към българите да не пътуват при своите роднини в страната или чужбина преди Великденските празници. Сега отново го правим и в началото на Рамазана. Дори след отпадането на забраната гражданите, пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя проведе телефонен разговор със своя турски колега Мевлют Чавушоглу, с когото обсъди въвеждането на тези временни мерки, които са в интерес на гражданите и на двете страни. Захариева честити на министър Чавушоглу Деня на националния суверенитет и на детето, както и 100-годишнината от основаването на Великото национално събрание на Република Турция. Двамата министри изтъкнаха отличния диалог между двете страни и високото оперативно сътрудничество между българските и турските институции в борбата с пандемията и в облекчаването на мерките за гражданите и бизнеса.
 

Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Намериха тялото на издирвания българин в Искендерун Сеизмолог: Никой не може да предсказва земетресения Хиляди турци прекараха нощта в палатки при -5 градуса Изпращаме два Спартана и спасителни екипи в Турция, загиналите са над 500 МнВР: Няма данни за пострадали българи в Турция Мощно земетресения разтърси Турция, броят на жертвите расте Австрийският канцлер лично ще види как пазим границата си Полицаи и военни ще инспектират оградата на границата с Турция ЕК не иска да дава пари за ограда по границата между България и Турция
Тагове
граница турция рамазан
Коментари

Още от последните новини