Вирусолог обясни разликата между реимунизация и трета доза

Вирусолог обясни разликата между реимунизация и трета доза - E-Burgas.com

"Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза" заяви Мира Кожухарова

„Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет. Третата доза във всички случаи е необходима за тези с подтисната имунна система по някакви причини. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб”, заяви в ефира на "Събуди се" вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Тя посочи, че в САЩ е взето решение и за реимунизация за определена група хора.

„Въпросът е разрешен. Основната идея на разкриването на ковид зоните е да се улесни достъпа на хората, които не са тежко болни, до медицинска помощ, така че те да не се самолекуват вкъщи. Мисля, че това ще бъде облекчение и за хората, и за болниците. Фактически въпросът е уреден”, обясни тя.

Според нея проследяването на здравословното състояние трябва да се извършва от служители в ковид зоната. Право на безплатни медикаменти ще имат и тези, които не са здравно осигурени, посочи още съветникът на здравния министър.

„Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза”, посочи проф. Кожухарова.

Тя посочи, че процентът на тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза, не е висок. Епидемиологът изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.

 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини