Вижте изкуството на бургаските деца от школата по керамика

Вижте изкуството на бургаските деца от школата по керамика - E-Burgas.com
Ръководителят на школата Иван Арабаджиев/снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Прекрасни произведения на изкуството, изработени от възпитаници на бургаското училище "Иван Вазов", се пазят в хранилищата на учебното заведение. Те са направени от децата, които се обучават в школата по керамика там. Тя е създадена още през 1972 г. от Кольо Арабаджиев, баща на сегашния й ръководител Иван Арабаджиев.

Творби-образци на школата  са Часовникът на сградата на Кукления театър и тези в двора на Етнографския музей. Пещта, която е служила за изпичане на глината, с която е оборудвана базата е на около 45 години и от 5 години не функционира. Необходими са средства в размер на 5900 лева, за да бъде подменена вътрешната футеровка, нагревателната система, автоматичното регулиране на температурата, изолацията и вратата на пещта.

Част от творбите, създадени в школата ще бъдат подредени в изложба-базар, която ще бъде открита от 18.00 часа на 7 февруари  в Морското казино в Бургас. Целта е да бъдат събрани средтва за възстановяване на базата.

Изложбара е поредната благородна инициатива на СУ "Иван Вазов", която цели запазването на добрите традиции, донесли заслужена слава на Бургас.

"Всяка една от творбите има изключителна стойност за мен и за децата. В тези произведения те влагат много емоции. Докато работят с глината, чрез своето въображение учениците създават уникални произведения", споеделя сегашният ръководител на шолата Иван Арабаджиев. И казва, че пази като очите си всяко едно от тях, за да се съхрани колекцията през времето така красива, както е направна от малките творци. 

Иван Арабаджиев разказа за e-burgas.com, че много от децата, които са се обучавали в школата, по-късно са продължили да се занимават с изкуство и днес са изявени скулптори, художници, дизайнери. И е категоричен, че знанията, уменията и чувствителността, която малките му възпитаници придобиват чрез досега с изкуството, им помагат да подхождат творчески в работата си, независимо от това с каквото се занимават професионално.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини