Вицепремиерът Марияна Николова: Расте делът на поклонническия туризъм

Вицепремиерът Марияна Николова: Расте делът на поклонническия туризъм - E-Burgas.com

В рамките на работното си посещение по Южното Черноморие вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разгледа туристически обекти в община Созопол. В обиколката участваха кметът на общината Тихомир Янакиев,  областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Поклонническият и религиозен туризъм имат все по-голям дял през последните години, като наличието на подобни обекти в дадена дестинация оказва влияние при избора на място за пътуване, посочи вицепремиерът. И допълни, че именно в Созопол се намират емблематични църкви, в които се съхраняват уникални за България и света находки. Това трябва да е и основен акцент в рекламата на региона, който ще привлече още повече посетители, поясни министърът.

Вицепремиерът Николова посети Археологическия музей-Созопол „Проф. Божидар Димитров“. Основен артефакт в него е т. нар. Созополски вампир. Реликварият на мощите на Свети Йоан Кръстител, в който са открити мощи и частица от Светия кръст,  също се съхранява в музея.

Министърът разгледа и храм “Св. Св. Кирил и Методий”, който сега се реставрира.

В момента мощите на Свети Йоан Предтеча са изложени в храм “Св. Великомъченик Георги Победоносец”. Там се пазят още част от Светия кръст и миро от Бари, където се съхраняват мощите на свети Николай. Част от обиколката беше и храм „Успение Богородично“. Характерен за него е иконостасът, който е изцяло от дърворезба и е на повече от 400 години.

Вицепремиерът отчете още, че в туристическата забележителност се спазват всички мерки и указания на Министерството на туризма и на министъра на здравеопазването, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса.

 

 

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик
Тагове
туризъм созопол
Коментари

Още от последните новини