В Черноморец притеснени от провал на летния сезон

В Черноморец притеснени от провал на летния сезон  - E-Burgas.com
Снимка NOVA

Жители на Черноморец са притеснени от провал на летния туристически сезон. Според тях кейовете на новото рибарско пристанище спират притока на свежа вода, показа репортаж на NOVA.

Месеци преди новия туристически сезон, местните се опитват да привлекат вниманието на държавата с писмо до трима министри и настояване за спешни мерки. Рибарското пристанище в Черноморец беше открито през есента на 2016 г., а в изграждането му са инвестирани близо 10 млн. лева. Хората в морското градче обаче разказват, че от тогава започнали проблемите им.

„След построяването на пристанището в Черноморец ние вече нямаме плажна ивица. Мястото е заблатено. На пролет е просто неузнаваемо”, казва Калина Парашкевова-, която е жител на морския град.

Пясъкът, всичко замина на кино. Ние се срамуваме да даваме под наем квартири, защото нямаме плаж. Ей това всичкото е жаби, жабуняк”, обяснява друга жителка на Черноморец - Дойка Иванова.

Промяната на морските течения довела и до ерозия на брега, твърдят местните. Рибарите са доволни от пристанището, защото лодките им са предпазени от бурните ветрове, но и те забелязали промяната в брега. От Общинския съвет в Созопол изпратили писма за спешни действия до министрите на транспорта, околната среда и водите и земеделието.

„Буквално зов за помощ. Да видим по какъв начин с тяхна помощ, помощта от държавата, този проблем може по някакъв начин да бъде разрешен. Защото това наистина коства основния поминък на черноморци. Това е туризмът”, казва председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов.

Свързани статии
31-годишен мъж от Черноморец потроши два автомобила (Снимки) Старт на зимния сезон в Банско В Поморие изготвиха анализ на изминалото лято Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч Георги Чиликов няма да води Черноморец 1919 Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Задържаха софийски каналджия със седем сирийци край Черноморец (Снимки) Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Днес официално откриваме летния туристически сезон
Тагове
пристанището черноморец сезон
Коментари

Още от последните новини