Днес официално откриваме летния туристически сезон

Днес официално откриваме летния туристически сезон - E-Burgas.com

Днес официално откриваме летния туристически сезон. Всеки ден осъмваме с нови и нови по-високи цени.

Още с първата крачка на ивицата правят впечатление цените на плажните принадлежности. Цените на чадъри и шезлонги са се запазили, както през миналата година. Цените по Северното Черноморие достигат до 10 лв., а на някои места дори повече.

„В момента имаме 25 спасители. На 10 поста са разположени, като на всеки пост има по двама. Съответно има и сменници. През сезона от 1 юли, ще бъдат разкрити още 5 поста", увери варненският старши спасител Георги Есов.

Проверяваме какви са цените в крайбрежните ресторанти. За целта влизаме в произволно избрано заведение, за да видим колко ще ни струва любимата комбинация - бира с цаца. Отваряйки менюто, веднага ни прави впечатление увеличението на цените, а ресторантьорите споделят, че поскъпването е неизбежно.

„Спрямо миналата година средно увеличението на цените варира от 10 до 15%. Говоря за цени в меню. Суровините, доставките и всичко друго, с което работим, сравнено с миналата година, цените им са скочили с над 20-25%", казва Снежана Бойкова, която е управител на крайбрежно заведение.

В нейния ресторант бирата и цацата ни струват общо 12 лв. Има места по родното Черноморие, на които тази класическа комбинация излиза доста по-солено.

„Гледаме поне в началото, докато не сме в активен сезон, да не вдигаме цените до степен, в която да отблъснем клиентите, тъй като ние не сме от година-две. Във Варна хората ни познават, имаме си постоянни клиенти. Държим и на качество, и на цена", допълва Бойкова.

Поскъпване има и при нощувките. В „Златни пясъци" цените са с 20% нагоре.

Станислав Стоянов е зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Той споделя, че в последно време разходите на хотелиерите са се вдигнали главоломно.

От бранша обаче казват, че увеличението на цените поне на този етап не влияе на търсенето. „Това увеличение не спира туристите, има търсене. Гостите продължават да се записват. Всички са наясно, че разходните части не могат да бъдат прескочени. Влизат в положението. Към момента записванията спрямо същия месец на миналата година са горе-долу едно към едно, с тенденция на леко покачване", каза още Стоянов.

Свързани статии
Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Созопол открива сезона с концерт и огнено шоу Сезонът по морето започва: Цената на цацата и бирата с 10-15% нагоре Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат Поморие се изправя пред предизвикателствата на летния сезон Хиляди моторджии от цяла България откриха мото сезона в Бургас (Снимки)
Тагове
лято сезон
Коментари

Още от последните новини