В Австрия затвор при отказ от ваксина

В Австрия затвор при отказ от ваксина - E-Burgas.com
Снимка ЕПА/БГНЕС

Федералният канцлер на Австрия Александър Шаленберг обяви на пресконференция, че ще се налагат административни наказания, след като в Австрия влезе в сила законът за задължителна имунизация срещу ковид, което ще стане най-късно на първи февруари 2022 година.

Според вестник "Стандард" законът вече се разработва със социалните партньори и специалисти по конституционно право и вече е изяснено, че той е легитимен. По думите на Шаленберг той ще е подобен на наредбата за задължително имунизиране на хората от здравеопазването, която ще влезе в сила в средата на декември тази година.

Според законопроекта, пише "Стандард", се допускат изключения за бременни и лица с противопоказания по здравословни причини. Що се отнася до оздравелите лица, ще е необходима наредба, която да определя колко време след преболедуването лицата са освободени от имунизация.

В проекта се подчертава, че имунизацията не бива да се прави по принуда. Всичко това ще е записано във Федералния закон за защитни имунизации срещу КОВИД.

Все още не е изяснен въпросът от колко години лицата ще са задължени да се имунизират, дали законът ще е в сила само за австрийските граждани или за всички, които се намират в Австрия, тъй като това ще засегне туризма.

Александър Шаленберг заяви, че нарушаването на задължението за имунизация е административно нарушение. За професиите в сектора на здравеопазването е предвидена глоба до 3 600 евро или четири седмици лишаване от свобода, а отказът от трета игла ще струва 1450 евро или до четири седмици лишаване от свобода. Тези санкции са залегнали в законопроекта, съобщава "Стандард".

Свързани статии
Ваксинират възрастни хора директно в пенсионерските клубове в Бургас Ето къде може да се ваксинирате днес и утре 30 300 българи се ваксинираха вчера, 5 703 се заразиха СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните Опашки за ваксинация в Бургас: Желаещите за бустер са в пъти вече от тези за първа игла Над 300 души се ваксинираха в дежурните кабинети в област Бургас вчера 5524 са новите случаи у нас, над 35 хил. души са се ваксинирали Бургаските пенсионери с по-лесен достъп до ваксините Желаещи мога да се ваксинират и на 1 януари, ето къде В цялата страна работят пунктове за ваксинация днес
Тагове
Австрия ваксини
Коментари

Още от последните новини