В Австрия затвор при отказ от ваксина

В Австрия затвор при отказ от ваксина - E-Burgas.com
Снимка ЕПА/БГНЕС

Федералният канцлер на Австрия Александър Шаленберг обяви на пресконференция, че ще се налагат административни наказания, след като в Австрия влезе в сила законът за задължителна имунизация срещу ковид, което ще стане най-късно на първи февруари 2022 година.

Според вестник "Стандард" законът вече се разработва със социалните партньори и специалисти по конституционно право и вече е изяснено, че той е легитимен. По думите на Шаленберг той ще е подобен на наредбата за задължително имунизиране на хората от здравеопазването, която ще влезе в сила в средата на декември тази година.

Според законопроекта, пише "Стандард", се допускат изключения за бременни и лица с противопоказания по здравословни причини. Що се отнася до оздравелите лица, ще е необходима наредба, която да определя колко време след преболедуването лицата са освободени от имунизация.

В проекта се подчертава, че имунизацията не бива да се прави по принуда. Всичко това ще е записано във Федералния закон за защитни имунизации срещу КОВИД.

Все още не е изяснен въпросът от колко години лицата ще са задължени да се имунизират, дали законът ще е в сила само за австрийските граждани или за всички, които се намират в Австрия, тъй като това ще засегне туризма.

Александър Шаленберг заяви, че нарушаването на задължението за имунизация е административно нарушение. За професиите в сектора на здравеопазването е предвидена глоба до 3 600 евро или четири седмици лишаване от свобода, а отказът от трета игла ще струва 1450 евро или до четири седмици лишаване от свобода. Тези санкции са залегнали в законопроекта, съобщава "Стандард".

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
Австрия ваксини
Коментари

Още от последните новини