Университет  „Проф. д-р Асен Златаров“ ще обучава студенти чрез виртуална реалност

Университет  „Проф. д-р Асен Златаров“ ще обучава студенти чрез виртуална реалност - E-Burgas.com
eonreality.com

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ започва работа по изграждане на център за обучение и приложение на виртуална и добавена реалност XR, съвместно с американската корпорация „EON”.

Инициативата, подкрепена активно от Министерството на образованието и Община Бургас, е на  обща стойност 25 млн. щатски долара.

Центърът ще даде възможност на над 5000 студенти и 750 преподаватели да получат достъп до Специализирана платформа, оборудване и лиценз за специализиран софтуер от EON Reality в следващите 5 години.

Центърът ще заработи под ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  Бургас и ще предостави възможност за достъп до висококачествено цифрово образование. Използването на революционните нови технологии в обучението на студентите ще подобри значително тяхната квалификация и конкурентноспособност. Трупането на знания с използването на виртуална и добавена реалност ще осигури по-голяма бързина при усвояването на материала, по-дълготрайна памет, както и вземането на по-добри решения. 

Обучаваните помнят по-дълго и увеличават резултатите от тестовете. 86% от обучаемите във виртуална класна стая подобряват резултатите си от тестовете, като самите резултати скачат с 35%, а нивата на внимание се удвояват (от 46% на 92%), сочи проучване на BBC. 
Бургаската лаборатория за виртуална и добавена реалност ще бъде първата по рода си в България.
EON Reality е световен лидер в областта на академичните и индустриални решения, използващи добавена реалност. През последните двадесет години фирмата се занимава с разработване на стандарт за AR/VR, който се поддържа в различни устройства – от мобилни телефони до

очила, мащабни екрани и съоръжения.
В синхрон с навлизането на новите технологии в сферата на обучението, в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас стартира нова магистърска програма  в професионално направление „Комуникационна и компютърна техника“ – „Изкуствен интелект и виртуална реалност“. В нея обучаващите се ще добият знания и умения в областта на изкуствения интелект, обработката на изображения и разпознаване на образи, прилагането на технологии за извличане на знания,невронни мрежи и генетични алгоритми, както и разработка на софтуер за 3D моделиране, 3D принтиране и 3D дигитализация.

Коментари

Още от последните новини