Учени от цяла България ще дойдат в Бургас, ето защо

Учени от цяла България ще дойдат в Бургас, ето защо - E-Burgas.com

Да бъде проведена национална научна конференция на тема "Икономика, култура и образование в Бургас и региона в периода 1878-1944 г.". Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, проф. д-р Севдалина Турманова, проф. д-р Сотир Сотиров, Юлиян Георгиев и Николай Стоянов

През септември 2017 г. в Бургас се проведе научната конференция "Българските бежанци в Бургас и региона през 1878-1944 г.", организирана от Регионален исторически музей /РИМ/ – Бургас. Докладите от нея бяха отпечатани в специализиран сборник, който е популярен не само сред научната общественост, но и сред масовия читател.

Както конференцията, така и сборникът с докладите от нея бяха финансирани от Община Бургас, по решение на Общинския съвет. Отзивите от конференцията са положителни и по нейния пример в момента няколко музея в страната подготвят подобни форуми.

"Конференцията показа нещо изключително важно - в момента няма конкретни задълбочени изследвания по теми, отнасящи се до развитието на Бургас и региона в периода 1878-1944 г. Именно през този период Бургас се формира като окръжен град, като селище с градска култура, като административен, военен, икономически и транспортен център на Югоизточна България. Съществуващите проучвания в тази насока са повече или по-малко епизодични и обобщаващи, с някои изключения, което създава затруднение при коректното възстановяване на градската история и култура в този период", мотивират се общинските съветници.

За да популяризира темата, насърчи събирането на нови материали и задълбочени изследвания на този важен момент от историята на нашия град, РИМ - Бургас предлага провеждането на национална научна конференция под надслов "Икономика, култура и образование в Бургас и региона в периода 1878-1944 г.". Ще се даде възможност на много учени – историци, етнографи, етнолози, краеведи и т.н. от цялата страна да представят и публикуват изследванията си за Бургас. Научните статии и доклади, изнесени на конференцията, впоследствие ще бъдат издадени в сборник.

Коментари

Още от последните новини