Тихомир Янакиев: Две години ме заблуждават за огромни ВиК проекти за 400 млн. лв.

Тихомир Янакиев: Две години ме заблуждават за огромни ВиК проекти за 400 млн. лв.  - E-Burgas.com

Г-н Янакиев, хората са много притеснени от драстичното увеличение на цената на водата. Те обвиняват кметовете за това, че предварително са се съгласили с това увеличение? Какво се случва и в Созопол?

Първо искам да кажа, че решенията, които са във връзка с увеличенията на цената на водата са минали през Oбщински съвет. Специално говоря за Созопол, но това се е случило и във всички общини. Да, това е било на нашето внимание, на мен, като кмет и на общинските съветници, като такива.

Още тогава алармирахме, че това е изключително висока цена на водата. Аз, като кмет, съм водил неформални разговори с управителя на ВиК и съм му казал, че за мен това е оправдано само ако се направят необходимите инвестиции във ВиК сектора. Аз очаквам, ако ще плащаме толкова много, да имаме насреща адекватни инвестиции. Още тази година.

Мен ме заблуждават вече две години, че имало огромен ВиК проект, който ще бъде осъществен на територията на област Бургас, като той е на стойност 400 милиона лева. Заблуждават ме, че община Созопол е включена с два обекта в този проект на обща стойност 13 милиона лева, които са огромни суми за нас и една сериозна инвестиция.

Освен, че парите са много, третират два обекта, които са изключително проблемни към този момент. Единият е квартал Червенка в Черноморец, където на практика липсва канализационна система.

Другият е Южната част на Буджака, където има един полулегален тръбопровод за отходна вода и множество септични ями.

По този начин смятах, че след като се направят тези инвестиции, ще се подобри качеството на живот на тези две места. Защото като направим канализационната система на Буджака, ще можем и да асфалтираме там. Наскоро беше одобрен от МРРБ проект на общината за асфалтиране и реконструкция на северната тангента.

Ние умишлено разделихме там пътя на две, защото ни беше казано, обещано, че 2022 година ще започнат някакви реални дейности по строителството в Южната част на Буджака. Още няма нищо.

И да ви кажа, че вече не вярвам на никого и започвам да си водя записки черно на бяло, кой какво е казал и обещал. От две-три години се изговарят неща, които не са реални и не са истина. И ние оставаме само с едни надежди.

Иначе има изключителна нужда от инвестиции във ВиК мрежата в община Созопол. Това, което ми се дава за справка последно е, че близо 80 процента загуби има в общината, по трасетата. Това е недопустимо!

И ако питате мен, като физически лице, не като кмет, да, и аз негодувам. Аз искам да видя срещу това увеличение, защото те искат да ни вземат парите сега - от първи август, какво ще направят ВиК. Да е оправдано това увеличение. Добре, ще ни вземат високи такси, но какво ще направите като инвестиция? И този въпрос го задавам, през медиите до ВиК. Какво ще направите за нас, като инвестиция?

Вие, кметовете, не сте ли разговаряли с ВиК?

Аз лично съм разговарял. Ние имаме и сме обсъждали с тях много проблеми. Аз знам, че тези пари, които трябва да се инвестират в мрежата, трябва да дойдат от някъде. На мен ми е ясно, че държавата сме всички ние, хората. Държавата не е имагинерен субект, външен субект, който да съществува някъде си там. Държавата, това сме ние, всичките, които живеем в нея. Но, ние трябва да следим адекватно всеки един лев, който се събира – къде отива, как се харчи. Защото пак ви казвам – не е нормално да се толерира 80% загуби по трасетата на ВиК. И ако тези пари ще отиват, за да си покриват техните си загуби, без да се правят инвестиции – аз не съм съгласен!

Ето, казвам ви, давам им картбланш няколко месеца и излизам на протест заедно с всички. Това са 60% увеличение на цените на тарифите. Искам да знам, как ще бъдат изхарчени тези пари!  Адекватно изхарчени.

Общинският съвет на Бургас взе решение, че ще обжалва това решение на КЕВР за увеличение на водата. Има ли възможност да се направи въобще такова нещо?

Вижте, не мога да коментирам какво ще прави общинският съвет на Бургас. Но ще ви кажа, че ние всички, включително общинският съвет на Бургас сме се съгласили на тази цена. Всички. Дали ще обжалват или не, това не знам. Знам, че в 14 дневен срок всеки може да обжалва някакво решение. Но при положение, че сме се съгласили с тази цена, всички общински съвети, без две, трябва да следим и изискваме.

Ето, аз ще направя и изпратя специално писмо до господин Тенев. Искам да знам, в следствие увеличението за нашата община Созопол цените за вода, какво се предвижда в рамките на това увеличение. Какви инвестиции се предвиждат.

Защото парите ни ги вземат още от сега. Увеличението е от първи август и аз искам да ми отговорят, какви инвестиции ще се извършат на територията на община Созопол. Да ми посочат, какво ще предприемат от първи август до 31 декември и естествено за 2023 година. Защото ще е малко лицемерно, ако общинският ни съвет е гласувал нещо по мое предложение, а в следващия момент да го обжалваме.

За мен е по-важно щом има такова увеличение, парите да се инвестират в намаляване на загубите по трасетата на ВиК. Инвестира ли се в това, след време мисля, че и сметките на хората трябва да паднат, защото по този начин ще се намалят загубите на вода по трасетата. Не знам дали е така или не, но си мисля, че ВиК си калкулира загубите на всеки един абонат. И ако тези пари, които вземе от нас, се вложат в инвестиране модернизация на трасетата, това ще намали загубите и би трябвало да намали драстично сметките.

Да очакваме ли протести насред летния сезон?

Нищо чудно. Няма да се учудя, но според мен хората трябва да следят не само увеличаването на цените, но и за какво отиват парите от високите сметки. За какво се харчат тези пари.

Ето, както в община Созопол, където заварих една продънена каца, която течеше от всякъде. И благодарение на мониторинга, следенето от страна на хората нашата дейност, успяхме да насочим всеки един лев в правилната посока. Аз искам да знам на база това 60% увеличение, какво ще се инвестира в община Созопол и кога ще стане това? Искам конкретни, точни отговори.

Да сменим темата. Намираме се в средата на летния сезон. Българите също тръгват масово да почиват, каква е ситуацията в Созопол?

В града има много хора. Градът е препълнен. Профилът на туриста е малко променен. Разговаряйки с ресторантьорите казват, че тази година е по-слаба като обороти и като клиенти. Повечето почиващи се хранят с дюнери и закуски. Много млади хора идват заради баровете, дискотеките. Но като цяло градът е пълен. Нашите приходи от туристически данъци са по-високи тази година. Не сме променяли тарифите. Тази година сезонът тръгна трудно, но сега няма свободни квартири.

Тази година Созопол има синя зона. Има и регулация на паркингите и паркирането. Има хора, които смята, че това е отблъснало туристите. Има ли такава тенденция?

Аз не знам дали отблъскват туристите, но паркингите се пръскат по шевовете. Не съм видял празен паркинг. Има хора в града и паркингите си работят.

Относно увеличените цени – това е нормално. Само да вметна, че общинските паркинги са най-евтини. Трябва да отбележа също, че в общинските паркинги се правят непрекъснато инвестиции, технически решения. От миналата година сме инвестирали в специални камери с висока резолюция. Специални устройства на входовете и изходите на паркингите, където туристите не слизат да показват карти, а ги чекират на четеца на специално поставени апарати, камерата проследява всичко и човек влиза или излиза, без да прави задръствания. Освен това е подсигурена и охранителната сигурност на паркингите по този начин. Инвестирали сме в соларни осветления, компютърни конфигурации със софтуер. Инвестирахме и в синя зона, с която сега много се спекулира. В стария град, на тези улици, на които сега има синя зона, преди беше забранено да се паркира. На другото място си беше паркинг. Тоест, като въвеждаме синя зона, облекчаваме хората. Вече има места, където да паркират автомобили. Защото преде това хората влизаха в града, въртяха, въртяха и излизаха от Созопол, защото нямаше къде да паркират.

Сега не е така. Сега човек спира, плаща си синята зона, отива на плажа, заведение, в общината, ако има административна работа за вършене и няма проблем. Плаща си 2 лева на час и си спестява куп главоболия.

Синята зона е изключително добро решение от наша гледна точка. Финансово също носи постъпления за общината, но не само финансовата страна да гледаме. Нека погледнем и социалния елемент, а той сочи ефективност. Това е едно удобство за гостите на Созопол, а и не само на тях.

Подготвяте ли се за Аполония?

Да, това е кулминацията от културния календар на Созопол. Очакваме много гости тази година. Очакваме и доста височайши гости, но ще го пазя като изненада. Искрено се надявам, че програмата ще е на ниво, както всяка година. Подготовката върви на сто процента. Готови сме да посрещнем гостите на празниците.  

Свързани статии
Мъжът, нахлул във ВиК дружество по халат КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол
Тагове
янакиев созопол вик цени
Коментари

Още от последните новини