Температурите падат с 30 градуса, ще вали сняг в цяла България

Температурите падат с 30 градуса, ще вали сняг в цяла България - E-Burgas.com

Студ и поледици ни чакат до неделя. Синоптиците очакват температурна амплитуда до 30 градуса, след необичайно топлите дни, в които живакът стигна 20 градуса. Жълт код за силен вятър, сняг и лед е обявен за цялата страна днес.

“Над цялата страна ще вали сняг. Ще натрупа около 2-3 см, като повече ще бъде покривката в Рило-Родопския масив. В четвъртък валежите ще спират, най-късно това ще стане в Западна България”, каза Петър Янков, дежурен синоптик на TВ-MET, цитиран от "Труд".

В четвъртък, петък и събота минималните температури ще бъдат между -2 и -12 градуса, а максималните – до 6 градуса по Целзий.

“Чака ни поне 25 градуса разлика – толкова ще е температурната амплитуда. От 20 градуса, които имахме предишните дни, до -10, които предстоят във високите полета. Положението е тревожно, но не е опасно”, посочи Янков.

Всъщност над страната ще преминат 2-3 облачни вълни, което не е обичайно явление за България. “Първата ще е в сряда, веднага след нея ще е и втората. Причината е, че центърът на циклона, който носи студът по нашите ширини от Европа, е изнесен на север от нас – в Румъния”, обясни още синоптикът.

Днес ще има условия за навявания. Вятърът ще е със скорост 14-15 м в секунда. От неделя температурите отново ще тръгнат нагоре. Нови превалявания, но от дъжд, ще има на 10 и 11 февруари, а от сняг – на 15-16 февруари.

Коментари

Още от последните новини