Спадът на руските туристи у нас може да не е толкова страшен

Спадът на руските туристи у нас може да не е толкова страшен  - E-Burgas.com

През почивните дни страната ни беше представена на Международната туристическа изложба „Интурмаркет“ в руската столица. Утре пък се открива Московската международна туристическа изложба, на която също ще има българско участие. В момента в Москва е и министърът на туризма Николина Ангелкова. Всичко това става на фона на намаляващия през последните години руски туристически поток към България. 

Реалният спад този сезон ще е около 10 на сто, прогнозира Александър Широков - управител на руска туроператорска фирма, която от години работи на българския пазар:

„Не виждам предпоставки за рязък спад с 25%. 25% е прекалено голям спад и ако се стигне дотам, това ще означава катастрофа. Защото всички авиокомпании, включително българските и руските,  вече са планирали полетите си и разчитат на натовареността от миналата година плюс-минус 10%, които никой няма да забележи“. заяви Широков пред БНР.

Тенденцията към спад е устойчива през последните няколко години. Една от причините е пренасочването на руските туристи към вътрешните за страната курорти, което е целенасочена държавна политика, обясни Широков

„В момента като цяло туризмът в Русия се концентрира на вътрешния пазар. Отливът към вътрешния пазар е забележим. Затова допринася държавната политика и така е редно. Трябва да се запълва капацитетът, който е налице и който засега не се използва докрай. Това е необходимост“.

Коментари

Още от последните новини