Сметката за ток на община Созопол надхвърли 1 млн.лв. за 2021, кметът търси помощ от държавата

Сметката за ток на община Созопол надхвърли 1 млн.лв. за 2021, кметът търси помощ от държавата - E-Burgas.com

Община Созопол сигнализира Министъра на финансите и Националното сдружение на Общините за завишените в пъти размери на фактурите за ел.енергия за последните месеци. Това предизвиква сериозни притеснения в Тихомир Янакиев относно финансовото състояние на Общината за 2022 г., тъй като тя се намира в план за финансово оздравяване, който до момента се спазва стриктно и всички приходи и разходи са максимално оптимизирани и съобразени с него. Ако се наложи разходите да бъдат намалени още за сметка на електричеството, то това би довело до занижаване качеството на живот на населението на територията на общината, което не бива да бъде допускано.

Сметката на Община Созопол за 2020 година е в размер на 475 570 лв., а за 2021 г. тя е над 2 пъти по-висока и вече надвишава 1 089 000 лв. Вземайки предвид последната фактура за м. декември 2021 г., която е в размер на 226 000 лв. и това че за същия месец през 2020 г. е 53 000 лв., и ако цената на тока продължава да расте, то би следвало в бюджета за 2022 г. да бъде заделен ресурс в размер на минимум 2 000 000 лв., което се равнява на почти цялата капиталова програма, предвидена за настоящата година.

„Моля да намерите механизъм за адекватно решаване на създалия се проблем, като подкрепите не само нас, а всички останали Общини в страната", пише в писмото си кметът Тихомир Янакиев и предлага Общините като административни структури да бъдат върнати отново към регулирания пазар на ел. енергия.

Янакиев вече е предприел проверки и анализ на потреблението на всички юридически и физически лица, ползващи ел.енергия чрез подотчетни на Общината електромери, след което ще им бъдат направени препоръки за по-икономично потребление.

Свързани статии
Модернизират рибарското пристанище в Созопол за 750 хил.лв. Енергийният министър: Няма да има режим на тока у нас Затварят ключово кръстовище в Созопол до 8 май И Созопол актуализира цените на платеното паркиране за лятото Поставят контейнери за строителни отпадъци на няколко места в Созопол Безплатна занималня за децата в Созопол през пролетната ваканция Затварят за движение улица в Созопол до края на април Омбудсманът: Цените на тока и парното трябва да са поносими за хората Община Созопол с кампания в подкрепа на бежанците от Украйна Търсят кръв за детето, ударено от волтова дъга в Бургас
Тагове
созопол ток
Коментари

Още от последните новини