Следят онлайн 83 ЖП гари

Следят онлайн 83 ЖП гари - E-Burgas.com

Следят онлайн натоварването на 83 гари. Това съобщи за „Агенция Монитор“ инж. Любомир Илиев, управител на БДЖ. По думите му те са свързани с виртуална мрежа от миналата година, като това дава поглед върху оборота на вагона и други индикатори, които ни показват как може да се организира по-добре превозването на товарите. Системата показва къде има по-голямо натоварване и къде е по-малко, така се пренасочва ресурсът там, където е нужен, коментира още управителят на дружеството. Компанията управлява около 20 влакосъбиращи гари, сред които са София, Пловдив, Варна, Бургас. С надграждането на системата може част от свързаните гари да отпаднат. Една от по-малко натоварените гари е в Кърджали, където месечно минават 10 вагона и не е рентабилно да се поддържа непрекъснато отворена обяснява Илиев. Той посочва още, че товаропотоците се променят непрекъснато и тази система ни помага да ги следим и реагираме адекватно. А плановете на дружеството предвиждат тази година електронната система да бъде надградена, което са помогне за управление на логистиката и маневрената дейност.

Субсидия за единични вагони ще търсят от „БДЖ – Товарни превози“, съобщава още Илиев. Той обяснява, че за компанията те са проблем, защото в момента се покриват 70 на сто от разходите, които се правят, за да се транспортират, а останалите 30% остават минус. По данни на железницата те са около 1/3 от всички превози които дружеството изпълнява годишно.

По думите на експерта възможностите са няколко, като първата е да се обложи с по-голяма такса блок-влаковете, които са най-голям брой от композициите, които превозват товари у нас. На практика, ако това стане, блок-влаковете ще издържат единичните вагони. Другата възможност е част от парите да идват от бюджета. И третата е те да се покриват от тол таксите на камионите, когато системата заработи. Ако единичните вагони ги няма, то товарът ще се превозва от камиони, е коментарът на Илиев. Той посочва, че в други страни има дотиране от държавата, защото те намаляват движението на тежкотоварните коли. По думите му досега има водени преговори, но сериозните обсъждания предстоят, като това ще е един от фокусите на работа на компанията за годината.

В момента делът на железопътния превоз в сухопътния транспорт е около 12-13%, което е близо 14 млн. тона. От тях БДЖ изпълняват около половината. Окончателни данни за миналата година все още няма, но се очаква да няма драстична промяна в стойностите. Според европейските директиви обаче железопътният транспорт е бъдещето и трябва да достигне поне 30 на сто от сухопътния транспорт, обяснява Илиев. И уточнява, че у нас трябва да се утрои.

Нарастване на пазарния дял на националния превозвач също е сред основните приоритети на компанията за годината. Очаква се това да стане благодарение на няколко нови договора, които бяха подписани през миналата година. Единият е с най-големия китайки оператор на интермодален транспорт в света, казва управителят на БДЖ. Според него тази година основната тенденция ще е именно развитието на контейнерния транспорт.

През миналата година „БДЖ – Товарни превози“ излиза за пръв път на печалба от създаването на дружеството през 2007 г. По данни на компанията се очаква финансовият резултат да е около 600 хил. лв., като е наваксана загуба от 135 млн., натрупана в периода 2007-2015 г. Подобряването на състоянието на дружеството се дължи на оптимизация на разходите, освобождаване на излишни активи като вагони, локомотиви и сгради, както и привличане на нови клиенти.

Коментари

Още от последните новини