Седем от митничарите искали "почерпка за чорба или кафе" остават зад решетките

Седем от митничарите искали
cross.bg

7-те митничари от "Лесово", искали "почерпка за чорба или кафе", остават зад решетките за постоянно, въпреки че се оказаха със сериозни здравословни проблеми. Това реши Специализираният наказателен съд, който разгледа мерките им за неотклонение.

Пред Темида се изправиха 7 от 13-те обвиняеми за подкуп митнически служители: Донка Георгиева, Георги Гинчев, Христо Костов, Антон Димитров, Веселин Сидеров, Росица Янкова и Пламен Петров, припомни "Днес+". Съдът ги остави зад решетките с мотива, че могат да извършат друго престъпление предвид факта, че групата е действала дълго време. Според спецмагистратите имало и опасност митничарите да въздействат на свидетели.

Припомняме, че по време на акцията на ДАНС и ГДБОП бяха арестувани повече от 30 митничари, но с обвинения се сдобиха 13. Шестима от обвинените са на свобода срещу парична гаранция, а за останалите 7 прокуратурата поиска постоянна мярка "задържане под стража". Държавният обвинител изтъкна, че те са заснети как вземат подкупи. Както вече стана известно, митничарите са събирали подкупи в лева, евро и турски лири, като са съхранявали рушветите в в т.нар. стая "Архив" на територията на митническия пункт. Парите били навивани на фишек и са били поставяни между класьорите в помещението.

По време на заседанието адвокатите на част от тях представиха епикризи, от които стана ясно, че страдат от различни сериозни заболявания. Именно болестите бяха използвани като аргумент на адвокатите за това, че в ареста здравето на клиентите им може да се влоши. В защита на митничарите, адвокатите изтъкнаха още и чистото им съдебно минало, както и факта, че са семейни.

Митничарите могат да обжалват решението на съда на 10 ноември пред Апелативния спецсъд.

Коментари

Още от последните новини