Съветници от Несебър тропнаха по масата: Настояваме за спешни мерки за сезона!

Съветници от Несебър тропнаха по масата: Настояваме за спешни мерки за сезона! - E-Burgas.com

“Кризата е синоним на възможност. Ако сме достатъчно далновидни като управници, на края на сезона ще можем да се поздравим с намаляване на последствията от пандемията. Иначе предупреждаваме община Несебър, че ако не вземем спешни мерки за лято 2020, ще получим звучен шамар от туристите и бизнеса”. Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ в града, в която проблемите за преодоляване пред летен сезон 2020 в Несебър са обобщени в 5 точки.

1. С учредяване на „Консултативни съвети“, лишени от съдържание, няма да стане.

„Мисля, че ще имаме повече туристи, отколкото очакваме.“, казва кметът на Несебър по време на първото заседание на създадения и председателствания от него Консултативен съвет по туризъм на 15 май 2020 г. 48 часа по-късно бе публикувано социологическо проучване, чиито данни показват, че 3 пъти по-малко българи планират почивка на море или на планина тази година. В комбинация с трудностите и неяснотите около пристигането на чуждестранни туристи, тези цифри са тревожни. Общини като Бургас, Поморие и Варна е видно, че са особено активни и първи взимат адекватни мерки в посока привличане на туристи и в помощ на бизнеса. Къде сме ние?  На 24 април 2020 г., групата на ГЕРБ внесе докладна в ОбС-Несебър с кратки предложения, заимствани от други успешни модели, за стъпките, които спешно трябва да се предприемат, за да гарантираме поне минимални финансови облекчения за представителите на бизнеса и посетителите през лято 2020. Предложихме на колегите от Общинския съвет редица мерки, сред които:

- Да се намалят с 50% месечните наемни цени за отдадените под наем помещения, общинска собственост, с предназначение за търговски цели

- Да се намали с 50% размера на местните такси за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение

- Да се намали с 50% издаване на разрешително за извършване на таксиметров превоз

- Да се намалят с 50% цените за ползване на общински терени за разполагане на маси, столове, витрини пред обекти за обществено хранене

- Да се намалят цените за ползване на терени - публична общинска собственост за мероприятия

- Да се намалят с 50% цените за абонамент на паркомясто в общински паркинг и почасовото паркиране

След получено привидно съгласие от голяма част от представителите в местния парламент, бе обещано, че до няколко дни ще бъдат оформени и приети тези мерки. Месец по-късно решение няма. Това, което направи ръководството на Община Несебър, е да създаде Консултативен съвет. Мерките, обявени по време заседанието на този съвет обаче, са крайно недостатъчни и неефективни в контекста на противодействие на последиците за туризма в Несебър от COVID-19.  

2. Няма време за фейсбуук страница с нула последователи и сайт с нула ефективност.

Чрез Visitnessebar.org, за който още февруари Златко Димитров сигнализира, че напълно необяснимо струва колосалните 75 000 лв. и фейсбуук страница visit nessebar tourist info, създадена на 13 май 2020 г. с нула последователи, според  председателя на Консултативния съвет, ще се привличат туристи. В комбинация с тях общината разработвала и конкурентна платформа на booking.com в несебърски вариант за безплатно позициониране на местния бизнес или поне толкова голяма беше заявката. Няма време за фейсбуук страница с нула последователи и сайт с нула ефективност, както и за нови платформи без аудитория. Кога ще напълним със съдържание и последователи страницата в социалната мрежа, за да стигнем до туристите и има ли значение какво пише в сайт, който никой не чете. Къде е рекламното позициониране на Несебър, Равда, Обзор и Св. Влас и посланията към българските туристи? Туризмът и бизнесът, свързан с него, без реклама са невъзможни. Дори Община Поморие анонсира аутдор кампания (външна реклама), насочена към българските туристи.  

3. Бизнесът, който няма да отвори, защитава сам себе си и ние му помагаме с отпадане на такса смет. Какво правим обаче за бизнеса, който ще отвори?

Част от предложените от групата на ГЕРБ мерки в докладната от 24 април 2020 г. бе и отпадането на такса за битови отпадъци за търговските обекти и хотели, които няма да отворят. Това Консултативния съвет по туризъм е приел очевидно, защото го обяви на заседанието си. А бизнесът, който ще отвори? Как облекчаваме хотели, магазини, заведения и други обекти, които очевидно няма да имат същите обороти, за да плащат данъци и такси като минали сезони.  Не му даваме места за паркиране с намалени абонаментни цени. Не му даваме търговски площи с намалени цени за наеми. Не го рекламираме чрез позициониране на Несебър, Равда, Св. Влас и Обзор никъде, освен през visitnessebar.org и visit nessebar tourist info, за които знаят само Консултативния съвет и дузина любопитни хора. 

4. С какви атрактивни предложения привличаме българските туристи?

„Всеки който обиди турист, е враг на държавата“ се казваше в една мисъл. Не е ли обидно да не предложим нищо ексклузивно като оферта към туристите в тази световна криза, както и да вярваме, че те ще дойдат в община Несебър при същите условия, каквито са били в минали години. Ясно е, че няма как на общинско ниво да влияем над чартъри и глобални процеси с идването на чуждестранните туристи. Но докато мълчим пред родните туристи, съвсем поставяме под риск сезона. Не им предлагаме удобно и по-евтино паркиране. Не им предлагаме културен туризъм без такси за посещение на музея в Стария град или безплатни турове за туристи из Стария град.

5. Не е време за нови изисквания към бизнеса.

Не е редно в период на безпрецедентна криза в туризма, в който се намираме, да внедряваме нови изисквания към бизнеса, които ще го натоварят с допълнителни разходи. Операторите на територията на община Несебър трябва да бъдат подкрепяни и улеснявани, за да започнат да работят в този така труден момент, а не да бъдат обременени с допълнителни харчове. Има се предвид ненавременната идея за задължаване на таксиметровите шофьори в Несебър и Слънчев бряг да бъдат с униформи. В тази ситуация да обвържем издаване на разрешителни на таксиметровите оператори с това дали предварително са инвестирали в облекло за водачите си, е допълнително финансово утежнение, което можем да отложим за догодина.

Свързани статии
Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си Несебър застрашен да отпадне от ЮНЕСКО В Несебър започват нов еко проект край Кошарица Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър Тон и половина електронни отпадъци сърбаха в есенна кампания в Несебър И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление Учници от несебърско село дискутираха върху агресията с представители на МВР Хамаци, панорамен далекоглед и соларни панели за бъдещата екопътека Кошарица - Плазовец
Тагове
несебър
Коментари

Още от последните новини