Състезатели от 6 държави ще спорят за отличията на плувния маратон "Порт Бургас 2021"

Състезатели от 6 държави ще спорят за отличията на плувния маратон

Състезатели от 6 държави ще спорят за отличията на плувния маратон "Порт Бургас 2021", организиран от световния рекордьор Цанко Цанков с подкрепата на община Бургас, Пристанище Бургас и Военноморските сили на Република България.

Атрактивното състезание ще се проведе в акваторията на Морска гара на 28 август, събота.

"Подбрали сме трасето по примера на най-успешните маратони в света, като този в Доха, който е и кръг от Световната купа. Условията около Морска гара са отлични - водата е чиста, а доказателство за това е, че плуват малки делфинчета, няма течения, липсва мъртво вълнение. Все едно плуваш в басейн. Пробвах три пъти трасето. Перфектно е", заяви на пресконференция Цанко Цанков.

Световният рекордьор на 12-часово непрекъснато плуване в открит басейн и Николай Илиев от Организационния комитет на първия по рода си маратон в Бургас бяха единодушни, че са взети всички мерки за сигурността на плувци и зрители.

Осигурени са 5 придружаващи плавателни съда - 2 джета, 2 лодки и катер на Военноморските сили.

Стартът на маратона е от вода в 16:15 часа. Преди това е официалната регистрация на участниците, която е от 13:00 до 15:30 часа в специално обособена зона на Морска гара. Там ще бъдат извършени и медицинските прегледи на състезателите, които нямат предварително подготвени такива.

Преди старта ще се проведе инструктаж на плувците. Дисциплините са две - 2000 метра и 4000 метра. Една обиколка на трасето е 1000 метра, а зрителите ще имат уникалната възможност да наблюдават отблизо атрактивното състезание.

С днешна дата онлайн са се записали 137 плувци от Германия, Люксембург, Дания, Финландия, Северна Македония и България.

"В последния момент може да се включат и състезатели от други държави, а заради пандемията от КОВИД-19 няма как да пристигнат предварително заявили участие плувци от Испания, Словения и Хърватия", обяви Николай Илиев от Организационния комитет.

"След финиширането на първия състезател на 4-километровата дистанция започва да тече 90-минутно контролно време, в което трябва да се включат всички. Наградният фонд е 3400 лева. Смятам, че най-добрият ще изплува дистанцията от 4000 метра за 54- 55 минути. Награждаването ще е около 19:00 часа", обяви Цанко Цанков, който очаква до месец световният му рекорд на 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн от миналия август да бъде вписан в книгата на Гинес.

Главен съдия ще бъде международният рефер Вили Цеков, който е №1 у нас. По вода ще му партнира друга българка, също с международен сертификат.

Предвидени са множество награди, както за участниците, така и за зрителите, осигурени от партньори на Цанко Цанков.

"Важно е да направим едно успешно състезание, един различен тип маратонско плуване, което да ни позволи в бъдеще да надграждаме и да го правим все по-мащабно. Така насищаме календара на община Бургас. Вярвам, че емоцията за състезатели и зрители ще бъде на макс", заяви Диана Саватева- зам.-кмет "Култура, туризъм и спорт". На пресконференцията присъства и Веселина Деведжиева - началник отдел "Спорт" към Община Бургас и член на Организационния комитет на плувния маратон "Порт Бургас 2021".

 

Свързани статии
663 състезатели от 8 държави идват в Бургас за Международния турнир по плуване "Swimming Talent Cup" Плувен маратон в Поморие събра стотици на Стария кей (Снимки) Броени дни до плувния маратон "Бургас Порт 2022", участниците ще преплуват до 4 км Три български и три молдовски отбора ще се борят за Купа "Шуната" Безплатен градски транспорт и плувен маратон за празника на Созопол Отлагат плувния маратон до Света Анастасия заради лоши метеорологични условия Спортно списание разкрива непознати факти от историята на бургаското плуване Почетни граждани на Бургас подкрепиха приюта за бездомни кучета Зам.-кметът Чанка Коралска организира крос по трасето на новото освелтение в Бургас Стотици се събраха за плувния маратон от "Света Анастасия"
Тагове
плуване маратон Цанко Цанков
Коментари

Още от последните новини