Спортно списание разкрива непознати факти от историята на бургаското плуване

Спортно списание разкрива непознати факти от историята на бургаското плуване - E-Burgas.com

Неизвестен до съвсем скоро беше фактът, че първите три държавни първенства по плуване - през 1949, 1950 и 1951 година са се провели в Бургас. Досега се приемаше, че шампионатът е стартирал в началото на 60-те години край Варна.

Светлина върху този факт хвърля специализираният брой на списание „Плуване и водна топка“, който изцяло е посветен на темата „Плувните спортове в Бургас – начало и настояще“.

Списанието бе представено на пресконференция в Община Бургас, в която участваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, Николай Кръстев и Василен Димитров от редакционния съвет на изданието.

В него на 48 страници авторите представят непознати и непубликувани информации и снимки от историята на този спорт в Бургас.

„Без басейн и само с тренировки в морето Бургас е отборен шампион на България през 1946 година“, отбелязва Николай Кръстев. Той допълва, че морският град има много и впечатляващи рекордьори в началните години на родното плуване.

Голяма част от непубликуваните факти до момента авторите събират от летописна книга, в която на ръка са добавяни поставените в плувните състезания рекорди. Информации и снимков материал предоставят различни клубове и ветерани във водните спортове.

„Бургас има най-добрата спортна база в страната за плуване и водна топка, която е развита в последното десетилетие. Има 8 плувни клуба и 3 по водна топка със знаещи и можещи треньори. Градът е имал и има личности в плувните спортове. Резултатите го доказват.“, заяви още Кръстев.

„Вижда се, че далеч във времето Бургас е имал изключително силни имена и като клубове, и като индивидуални шампиони. Тези традиции е хубаво като част от бургаското плувно самочувствие да ги предадем и на младите състезатели. Затова Община Бургас ще подпомага презентирането на тази наша спортна гордост“, каза кметът Николов.

Обмисля се идея в модерния плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“ да се оформи специален кът, където да бъдат експонирани снимки, документи и други предмети, свързани с историята на водните спортове в Бургас.

Свързани статии
Три български и три молдовски отбора ще се борят за Купа "Шуната" Безплатен градски транспорт и плувен маратон за празника на Созопол Отлагат плувния маратон до Света Анастасия заради лоши метеорологични условия Състезатели от 6 държави ще спорят за отличията на плувния маратон "Порт Бургас 2021" Стотици се събраха за плувния маратон от "Света Анастасия" Над 80 състезатели се включват в състезание по подводни спортове „Златният делфин 2021“ "Акулите" донесоха 11 медала в Бургас, обраха овациите в Сандански (Снимки) Топ плувецът Цанко Цанков пред ново предизвикателство: Ще гони нов световен рекорд на Сейшелите И Цанко Цанков зове за оставки: Време е българското плуване да се управлява от млади и амбициозни хора Гледайте на живо SHARKS Suimming Cup Burgas от "Парк Арена" (LIVE)
Тагове
плуване списание
Коментари

Още от последните новини