Съдът не се смили над полицаите Иван, Николай и Ганчо, остават в ареста

 Съдът не се смили над полицаите Иван, Николай и Ганчо, остават в ареста  - E-Burgas.com

Съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо тримата обвиняеми полицаи, които са спипани с марихуана при специализирана операция. Това са Иван Динев, Николай Георгиев и Ганчо Пенчев и са привлечени като обвиняеми за производство и държане на наркотични вещества.

Тримата са привлечени като обвиняеми за това, че на 09.05.2020 г., в имот в гр. Айтос, действайки в съучастие като извършители, без надлежно разрешително произвели, преработили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно 57 броя растения с различна височина, засети в саксии, 15 броя вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи суха растителна маса, множество полиетиленови чували, стъклени и пластмасови буркани, съдържащи суха растителна маса, зеленикава на цвят, реагиращи на канабис. Това престъпление е тежко по смисъла на закона, като за него е предвидено наказание „Лишаване от свобода" от две до осем години и глоба.

Спипаха граничар и двама бивши служители на МВР за производство на марихуана (Снимки)

Окръжен съд – Бургас намери, че от събраните до този момент доказателства може да се направи обосновано предположение за възможността тримата обвиняеми да са извършили престъплението, в което са обвинени. На досъдебното производство са извършени претърсвания и изземвания, разпитани са свидетели, приложена е химическа експертна справка, която съдържа информация относно предмета на престъплението. Разследването е в начален етап, като от събраните доказателствени материали може да се направи извод за наличие на първата от визираните в закона предпоставки за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража". Според съда това е предварителен извод, формиран само въз основа на предварителен преглед на доказателствата, което не означава, че при събиране на нови доказателства не би могло да се достигне до различен извод.

По делото е установено, че и тримата обвиняеми имат известни адреси, на които трайно пребивават. Обвиняемите не са осъждани, срещу тях няма други висящи наказателни производства, не са оказали съпротива при задържането им. Същевременно, видно от химическата експертна справка, предмет на престъплението е високорисково наркотично вещество коноп (канабис, марихуана) с нето тегло 3162.240 грама. Посоченото количество обуславя по-висока обществена опасност на разследваното престъпление в сравнение с други престъпления от същия вид. Доказателствата по делото сочат на предварително обмислено и добре организирано престъпление, което от своя страна завишава обществената опасност на обвиняемите като възможни негови извършители. Съдът зачита презумпцията за невиновност, но в настоящото производство посочените обстоятелства формираха извод за висока степен на риск от извършване на престъпление, ако Иван Д., Николай Г. и Ганчо П. бъдат на свобода.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция в тридневен срок.                

Свързани статии
Ето го тайника, в който младеж опита да пренесе 9,2 кг марихуана в Турция (Снимки) Искат постоянен адрес за шофьора на камиона-убиец в Айтос Асен, който потроши автомобил в Созопол, бе пожален с подписка Батката, натрошил с тръба стъклата на автомобил в Созопол, остава 72 часа в ареста Владимир Генчев остава в ареста заради вандалските си прояви в "Изгрев" Искат постоянен арест за Владимир, който потроши казина в "Изгрев" Рецидивист, изтормозил цяло село, отива 9 години в затвора Гешев: Проверяваме крадливи български политици, а не частни бизнеси Протестиращи с викове "Оставка" посрещнаха прокурорите в "Бояна" Софиянец даде над 2 бона за марихуана в Бургас, получи суха трева от ''Изгрев''
Тагове
марихуана крими прокуратура
Коментари

Още от последните новини