Съдът не се смили над полицаите Иван, Николай и Ганчо, остават в ареста

 Съдът не се смили над полицаите Иван, Николай и Ганчо, остават в ареста  - E-Burgas.com

Съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо тримата обвиняеми полицаи, които са спипани с марихуана при специализирана операция. Това са Иван Динев, Николай Георгиев и Ганчо Пенчев и са привлечени като обвиняеми за производство и държане на наркотични вещества.

Тримата са привлечени като обвиняеми за това, че на 09.05.2020 г., в имот в гр. Айтос, действайки в съучастие като извършители, без надлежно разрешително произвели, преработили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно 57 броя растения с различна височина, засети в саксии, 15 броя вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи суха растителна маса, множество полиетиленови чували, стъклени и пластмасови буркани, съдържащи суха растителна маса, зеленикава на цвят, реагиращи на канабис. Това престъпление е тежко по смисъла на закона, като за него е предвидено наказание „Лишаване от свобода" от две до осем години и глоба.

Спипаха граничар и двама бивши служители на МВР за производство на марихуана (Снимки)

Окръжен съд – Бургас намери, че от събраните до този момент доказателства може да се направи обосновано предположение за възможността тримата обвиняеми да са извършили престъплението, в което са обвинени. На досъдебното производство са извършени претърсвания и изземвания, разпитани са свидетели, приложена е химическа експертна справка, която съдържа информация относно предмета на престъплението. Разследването е в начален етап, като от събраните доказателствени материали може да се направи извод за наличие на първата от визираните в закона предпоставки за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража". Според съда това е предварителен извод, формиран само въз основа на предварителен преглед на доказателствата, което не означава, че при събиране на нови доказателства не би могло да се достигне до различен извод.

По делото е установено, че и тримата обвиняеми имат известни адреси, на които трайно пребивават. Обвиняемите не са осъждани, срещу тях няма други висящи наказателни производства, не са оказали съпротива при задържането им. Същевременно, видно от химическата експертна справка, предмет на престъплението е високорисково наркотично вещество коноп (канабис, марихуана) с нето тегло 3162.240 грама. Посоченото количество обуславя по-висока обществена опасност на разследваното престъпление в сравнение с други престъпления от същия вид. Доказателствата по делото сочат на предварително обмислено и добре организирано престъпление, което от своя страна завишава обществената опасност на обвиняемите като възможни негови извършители. Съдът зачита презумпцията за невиновност, но в настоящото производство посочените обстоятелства формираха извод за висока степен на риск от извършване на престъпление, ако Иван Д., Николай Г. и Ганчо П. бъдат на свобода.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция в тридневен срок.                

Свързани статии
Задържаха варненци с голямо количество марихуана на бензиностанция в Поморие (Снимки) Хванаха 22-годишен дилър в Айтос 18-годишен видя полицаите и изхвърли марихуаната си от 19-тия етаж в ''Славейков'' Прокуратурата повдигна обвинения на трима сирийци за фаталната катастрофа Депутати решават съдбата на спецсъда и спецпрокуратурата Бургаската апелативна прокуратура с впечатляващ отчет за 2021 Магистрат от спецпрокуратурата получи "кърваво писмо" със смъртна заплаха Задържаха банда за източване на дизелово гориво в Бургаско Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват Валери Рачев: Криминалният контингент хвърля око на непридружени деца бежанци
Тагове
марихуана крими прокуратура
Коментари

Още от последните новини