Валери Рачев: Криминалният контингент хвърля око на непридружени деца бежанци

Валери Рачев: Криминалният контингент хвърля око на непридружени деца бежанци - E-Burgas.com
БГНЕС

По линия на ЕС вече има предупреждение за интерес на криминалните групи към непридружени деца, предупреди ръководителят на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна Валери Рачев на изслушване в парламента.

Държавата залага на публично-частно партньорство по отношение на бягащите от войната в Украйна. "Единствено въпросите, свързани с преминаването на границата и даването за закрила, не подлежат на публично-частно партньорство, всичко останало може да се реализира в сътрудничество с местния бизнес, доброволци. Това е най-добрият начин за посрещане на хората, по-европейки, по-човечно, за да могат да вземат най-доброто решение за тях“, каза Рачев.

"Основната задача на координационната група за бежанците в Украйна е в три сфери - посрещане, настаняване и транспорт. В края на процеса виждаме елементи на интеграционна политика на тези хора в България", посочи той, цитиран от Dnes.bg.

Според него публично-частното партньорство решава много от административните проблеми, защото взаимодействието на терен е много по-гъвкаво. Рачев посочи, че украинските бежанци трябва да бъдат насърчавани да се настанят там, където има работни места, а не да се концентрират само в морските градове.

"Агенцията по заетостта е направила карта и тръгва по места, където хората са настанени. Искаме да не допуснем нелегитимна употреба на бягащите от войната", обясни той.

Рачев призна, че желанието на хотелиерите в София да участват в програмата, според която получават по 40 лева за всеки бежанец, не е голям и заради това хората отиват в Перник и в други градове.

"Във всички тези области имаме проблеми, на ниските равнища, където се случва практиката, всеки ден има проблеми, които трябва да бъдат решени с изменения в нормативната уредба. Този, които се нуждае от ТЕЛК, трябва да мине и през българския ТЕЛК, имаме сериозни задачи за здравния статус особено на децата", посочи той.




 

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия
Тагове
бежанци украйна крими
Коментари

Още от последните новини