Ричард Алибегов със своя теория защо броят на заболелите намалява след въведените мерки

Ричард Алибегов със своя теория защо броят на заболелите намалява след въведените мерки - E-Burgas.com

"Да не забравяме, че толкова много хора вече изкараха вируса, че е логично заболелите да намалеят" коментира  председателят на БАЗ

"Не разбираме защо за щаба и лекарския съюз не са проблем стотиците хора в хипермаркети, нехранителни магазини, по улиците, а се борят с пандемията, като ограничават събирането на 20-30 души в ресторант на маси с отстояние, осигурени дезинфектанти и масово спазване на мерките. И какво правим, ако след празничното пазаруване и частните събирания отново има ръст на положителните проби? Ще продължим да държим затворени единствено заведенията и фитнесите, които със сигурност няма да имат вина? Това са дискриминация и отнемане правото на труд. Сега се отчитат някакви положителни резултати, но да не забравяме, че толкова много хора вече изкараха вируса, че е логично заболелите да намалеят", коментира Алибегов за в. "24 часа".

" Най-големият проблем е липсата на предвидимост. Никой не може да е сигурен в сроковете, които дават здравните власти. Хората не знаят дали да се преориентират към друга дейност. Ние искаме възможно най-бързо да се излезе с ясен отговор на въпроса кога заведенията ще могат да отворят отново. И този път този срок да се спази, а не отново да бъдем изкупителна жертва. Сега служителите ни стоят и чакат с по 24 лева на ден, което е 480 лв. на месец, защото първоначално беше, че няма да се работи само три седмици. Отново подчертавам, че ние искаме тази помощ да стане 75% от доходите им по трудов договор", коментира той.

"Намаляването на ДДС на 9% беше абсолютно нормален ход от страна на правителството. Видяхме, че почти всички страни - членки на ЕС, направиха същото.

"Дори страни, в които по принцип има диференцирани ставки, намалиха налога за заведенията още повече, тъй като по директива данъкът може да се смъкне до 5%. Има 3-4 страни-членки, които наистина слязоха до 5% ДДС с цел да съживят бизнеса и дадат глътка въздух на икономиката", допълни председателят на БАЗ.

"НАП трябваше да влезе в схемата за подпомагане, защото при помощите, минаващи през оперативните програми, определено има забавяне – за осем месеца са раздадени едва около 22 хиляди гранта от 3 до 10 хиляди лева. Капацитетът на икономическото министерство за обработване на документите изобщо не отговаря на натиска, на който ведомството е подложено в момента", коментира Ричард Алибегов.

Коментари

Още от последните новини