Реставрират стара сграда в Поморие по трансграничен проект

Реставрират стара сграда в Поморие по трансграничен проект  - E-Burgas.com

Пресконференция по проекта за реконструкция на паметник на културата в културен център „Дом на изкуствата“ в Поморие, съфинансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България – Турция 2014-2020 г.“ се състоя в Поморие. Проектът „Традиции – вчера, днес и утре“ се осъществява в партньорство с Община Инедже, Турция.

Проектните дейности включват реконструкция на сградата на бившия Пионерски дом, която е културна ценност от местно значение, възстановяване на автентичния ѝ вид и превръщането ѝ, заедно със съществуващата танцова зала към Общински детски комплекс – Поморие, в нов културен център и Дом на изкуствата. Партерът на сградата ще се обособи като Арт-клуб с изложбени площи. Стаите на етажа ще се оформят като ателиета за актьорско майсторство, рисуване, моделиране и пеене. Танцовата зала и сервизните помещения също ще бъдат основно ремонтирани, а сградата – изцяло санирана.

„Тази емблематична за нашия град сграда заслужава да си върне стария блясък и старите функции, а именно – Център за изява на детското творчество и талант. Благодаря за партньорството от страна на кмета на гр. Инедже, за да се случи това.“ каза кметът Иван Алексиев по време на събитието.

Гости на срещата бяха кметът на град Инедже Сахабетин Вардар, както и екипът на проекта от турска страна. Инедже е родното място на поколения тракийски българи, които през 1913 година са били изселени от родното си място и чиито потомци днес живеят в Поморие. Кметът Вардар благодари за гостоприемството и доброто партньорство, чрез което ще бъде модернизирана природната местност „Чамлак“ в Инедже, чрез изграждане на пешеходни пътеки, велосипедни маршрути и нови туристически съоръжения.

Георги Петков, ръководител на проекта, представи дейностите, целите и очакваните резултати по съвместния проект.

На срещата присъстваха представители на фирмата изпълнител на строителните дейности и фирмата за строителен надзор.

Срокът за изпълнение на проекта е до 23.07.2021 г.

Свързани статии
Паякът в Поморие вече дебне нарушители Задържаха под стража дилър от Поморие Областният управител увери поморийци, че няма да толерира нарушения на закона (Снимки) 30 санирани сгради ще променят облика на Поморие Областният управител Мария Нейкова ще изслуша проблемите на поморийци Ето кои са 13-те най-безопасни плажове у нас Шествие и концерт в Поморие на 24 май Искат най-тежката мярка за поредния морски дилър Осъждан помориец отново в сблъсък с Темида, ето какво намериха в дома му (Снимки) Стартира електронният прием на първокласници в Поморие
Тагове
поморие
Коментари

Още от последните новини