Рекордно ниска безработица от 10 години насам в България

Рекордно ниска безработица от 10 години насам в България - E-Burgas.com

"Ръстът на БВП тази година достигна 3.7%, безработицата в момента е рекордно ниска от 10 г. насам. Около 180 000 са безработни в цялата страна между 16 и 64 години, а 280 000 са започнали работа".

Това каза председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев пред БНТ. Той коментира бизнес средата като устойчива и даде пример с факта, че преди 2-3 седмици България е получила увеличение на кредитния си рейтинг от две авторитетни агенции.

"Тези данни се интерпретират по различни начини - едни казват, че сме в застой, други, че е плахо развитие", коментира Радев. Той добави, че България, бивайки във валутен борд, няма големи възможности да изрежисира "бумова икономика".

Радосвет Радев коментира и вноса на работници у нас: "Пазарът на труда в момента е всеяден и в много бизнеси се появяват чуждестранни работници, взема се всичко де що мърда". Специалистът смята, че "работодателите са сатанизирани, заедно с парламента".

"Българският предприемач е лимитран и в този пазар на труда, в който пазарът е еднакъв и българската конкурентоспособност се свежда до цената на енергията и заплатите. Наистина има лимити, в които може да се спрем", обясни той. Радев коментира и проблема с болничните. Той представи данни, според които през 2017 г. са се паднали на един работещ по 8 дни болнични, през 2018 г. са се падали по 18 дни болнични. Това означава, че работодатели и НОИ са платили половин милиард болнични, а 180 млн.лв. е делът на работодателите.

 

Коментари

Още от последните новини