50 яхти ще участват в Регатата "Кор Кароли"

50 яхти ще участват в Регатата
Снимка corcaroli.bg

50 яхти ще участват в Регатата "Кор Кароли", която тази година за първи път ще  стартира от Бургас. Това стана ясно на пресконференция днес в Община Бургас. В нея взеха участие Красимир Стойчев, зам.- кмет на Община Бургас.Тома Томов, председател Фондация "Кор Кароли", Димитър Новак, секретар на Фондация Кор Кароли, Стойчо Димов от "Пристанище Бургас" ЕАД  и Илиян Тенекеджиев от ЯК "Порт Бургас".

Състезанието тази година включва малко над 100 морски мили. Стартът е в Бургас, като началото ще бъде дадено с Про Ам гонка на 12 август от 13.00 часа. В демонстрационната гонка бургазлии ще имат възможност да се качат на борда на някоя от състезателните яхти.

 "Същинската надпревара стартира на следващия ден в 10.00 часа, от моста в гр.Бургас в посока остров Св.Анастасия и финал в Свети Влас. На следващия ден участниците потеглят в посока Варна, а в последния състезателен ден всичко ще се рeшава във варненския залив, на 15 август. Същия ден ще бъде и официалното награждаване",обясни кап. Тома Томов, председател на Фондация "Кор Кароли".

Общо 9 квалифицирани съдии ще обслужват тазгодишната ветроходна регата "Кор Кароли". Главен съдия за поредна година ще е Пламен Георгиев. Ще работят протестна комисия в състав от 3 души и регатна комисия. Ще има и офицер по сигурността. Представител на морска администрация Бургас ще бъде включен в работата по контрола на яхтите.

За повишаване на безопасността по време на регата "Кор Кароли" 2017 отново ще се  използва  т.н. тракер система. Това е система за онлайн проследяване на някои от яхтите. Ще бъдат разположени 10 тракера на десет яхти, като организаторите ще се съобразят с това, те да са на няколко от най-бързите състезателни яхти, 2-3 от средния клас и някои от тези, чиято конструкция и скорост не им позволява да се наредят напред по дистанцията и ще бъдат в задната половина от флотилията. Информацията ще бъде свободна и достъпна за всеки, който иска да наблюдава на живо развитието на гонките чрез препратка от сайта на регатата www.corcaroli.bg .

"През цялото време от началото до края на всяка гонка дистанцията ще се наблюдава от координатор  на монитор така, че при евентуално възникване на ситуация да бъде осигурена моментална връзка с бедстващия, установен характерът на бедствието и информирани спасителните служби", обясниха организаторите.

 По време на тази регата ще се демонстрира нейната ефективност като информационен ефект и създаване на по-голяма  атрактивност за ветроходния спорт.


Планираната, към момента, програма на Регата „Кор Кароли” 2017 г., предвижда следното:

12.08 /събота/

10.00-19.00 ч. – Регистрация на участници в Яхт-клуб „Порт Бургас”

13.00 ч. – Про-Ам гонка в Бургаски залив

16.00 ч. – Пресконференция

18.00 ч. – Шкиперска конференция

19.00 ч. – Welcome party / Награждаване

13.08 /неделя/

08.00-09.00 ч. – Късна регистрация на участници

10.00 ч. – Старт на I-ва гонка – Бургас – о.Св. Анастасия – Св. Влас

20.00 ч. - Парти - Св. Влас

14.08 /понеделник/

09.00 ч. – Старт II-ра гонка – Св. Влас – Варна

17.00 ч. – развлекателна/спортна програма съвместно с Община Варна

15.08 /вторник/

10.00 ч. – старт III-та гонка – Варненски залив

18.00 ч. – Награждаване

19.00 ч. – коктейл по случай закриването на регатата

Коментари

Още от последните новини