Разпети петък е - денят на Христовите страдания

Разпети петък е - денят на Христовите страдания - E-Burgas.com

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица според християнството. По традиция Светата Плащеница, която символизира гроба Господен ще бъде изнесена за поклонение. Всяка година вярващите минават под нея за здраве и благополучие. Тази година преминаваното е напълно забранено.

От Светия Синод разпространиха  писмо, в което се казва, че "Поклонението пред Плащаница трябва да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец". 

Всичко това се въвежда, за да не се превърнат църквите в място за разпространение на вируса, а и за да останат повечето хора по домовете си.  

От Църковната администрация напомнят, че носеното на маски по време на великденските служби е задължително както за миряните, така и за свещениците. От Оперативния щаб призоваха вяраващите да останат в домовете си предаде "Нова".

Свързани статии
БАБХ започва проверки преди Великден Как ще се заплащa трудът по Великден Слънчево време и по-високи температури по Великден Велика събота е – последният ден от Страстната седмица Младежи помогнаха на възрастни хора в Пирне за Великден Празнично настроение в Бургас чак до Гергьовден, ето програмата Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Извънредни автобуси в Бургас във великденската нощ Отварят манастира край "Меден рудник" за посетители на Цветница и Великден Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден
Тагове
великден
Коментари

Още от последните новини