Радев: Трета седмица България държи най-ниската цена на тока в Европа

Радев: Трета седмица България държи най-ниската цена на тока в Европа - E-Burgas.com

Трета поредна седмица ние сме с най-ниска цена в Европа, заедно с Полша. Бизнесът се притеснява от това покачване на цените на електроенергията и суровините. Това е голяма предизвикателство и за тях, но и за домакинствата. Но, аз очаквам да има ефект и вече има от тези краткосрочни мерки, които предприе служебното правителство, за да успокои цените.

Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението му в Кърджали.

Радев също така се обяви за удължавана не срока, който страната ни е дала на ЕК за затваряне на въглищните електроцентрали.

Президентът подчерта, че комисията има изискване към всички държави в съюза да предоставят дата за затваряне на въглищната си енергетика и това е обвързано с получаването на финансиране по Плана за възстановяване и развитие. "У нас това е свързано с решаването на огромен социален проблем, за който трябва да се намери възможно най-доброто решение за България. Но въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план", категоричен бе Радев.

Той смята, че трябва да направим необходимото, за да може максимално дълго да работят въглищните централи. "2036 година е решението на предишните управляващи, което е внесено като срок в ЕК. Моето мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. Така да бъде организирано това производство с намаляване на вредните емисии, че да можем да понесем цената, която расте постоянно", посочи още държавния глава.

Румен Радев допълни, че страната ни трябва да внесе плана в ЕК възможно най-скоро, дори ако се наложи това да бъде направено от служебното правителство.

Анкета
Свързани статии
Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица Българинът купува само най-необходимото, за друго пари няма Колите втора ръка поскъпнаха с близо 50 на сто Ракията поскъпна с до 50% Хлябът в Бургас е сред най-скъпите в страната Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември Радев: Бензинът в бензиностанциите на "Лукойл" вече е под 3 лева ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Прогноза: Цените на горивата от сега ще се запазят и през септември
Тагове
отопление цени инфлация
Коментари

Още от последните новини