Проф. дпн Галя Христозова за 25 години БСУ: „Новата идея в образованието“ е мотото, което винаги ще следваме

Проф. дпн Галя Христозова за 25 години БСУ: „Новата идея в образованието“ е мотото, което винаги ще следваме - E-Burgas.com

Няма нито една затворена врата за нашите студенти, държим много на квалификацията на преподавателите

Както е известно Бургаски свободен университет, който стана на 25 години от началото на годината чества юбилея с различни мероприятия, но вчера се състояха същинските празници, уважени от редица родни политици и общественици не само от Бургас. Днес намираме ректора  проф. дпн Галя Христозова, която все още чете в кабинета си множеството поздравителни адреси. Тя направи своята лична равносметка за годините в БСУ, както и сподели за успешната политика на университета.

Проф. Христозова, честит юбилей, Бургаски свободен университет вече е на четвърт век. Какъв е резултатът от годините, в които несъмнено и видимо кипяха усилия и труд учебното заведение да е сред водещите в страната?  

Хубаво е, когато работиш в университет, който е толкова млад. За мен е чест и удоволствие, че съм ректорът, който имаше възможността да организира тържествата за първия юбилей на университета – 25-годишният. Това е може би крехка възраст за едно висше училище, но пък е много важно от гледна точка на това, че това е началото, в което се формира стратегията на университета, специалностите, стратегията, тактиките и всичко, което е свързано с инициативите на унивесритета.

Много е хубаво, когато започваш начисто и наново, когато пишеш за първи път на черната дъска, когато участваш в създаването на традиции. За тези 25 години, ние успяхме да изградим един университет, който взема своето достойно място в сферата на висшето училище, авторитетен, със студенти, които се реализират успешно на пазара на труда и не на последно място с търсени специалности, които дават възможност на студентите след това да работят. Както управленският, така и преподавателският екип са много добри, задружни, инициативни, иновативни. Разбира се, тук кипи страшно много работа, защото без това нямаше да се случат всички тези прекрасни неща.

Разкажете повече за юбилея и неговата организация, доста настиена изглежда програмата?

Програмата наистина е много богата, която всъщност започна още през месец януари. През цялата година ще има много мероприятия, организирахме множество прояви, разбира се специфични за един университет – няколко научни конференции. Вчера бе най-голямата ни конференция, с международно участие на колеги от няколко държави, от почти всички университети в България, под мотото „Новата идея в образованието“. Между другото това е и мотото на университета и винаги се стремим това, което правим да е ново, по-различно и интересно, и продължаваме да имаме такива намерения.

Вчера вече бяха основните тържества, имахме юбилейно тържество, на което удостоихме с почетното звание Доктор хонорис кауза проф. д-р Петко Чобанов. Това е двигателят на университета още от неговото му създаване, инициатор е на много интересни идеи и благодарение на неговите усилия и на мениджърските му качества ние сме в тази прекрасна сграда. Имахме много гости, радваме се че имаме толкова много приятели и сред бургаската общественост, защото усещаме тяхната подкрепа. Гости ни бяха областният управител г-н Вълчо Члаков, който е и наш студент, кметът на общината г-н Димитър Николов, областният управител на Стара Загора, много депутати, преподаватели. Удостоихме с почетния плакет от 25-годишнината на университета ректори на университета, декани, зам.-ректори, всички които в предходните години са сред нас. И първите ректори бяха сред нас – акад. Головински, достолепния член на настоятелството, който е и Доктор хонорис кауза на университета – член-кореспондента Александър Янков. Те са големи приятели на университета и ние сме безкрайно радостни, че те са сред нас.

25 години по-късно какво отличава Бургаски университет от другите университети в страната?

Мисля че едно от важните предимства е, че за нас в центъра на вниманието са студентите. Всичко онова, което правим го правим за тях, заради тях, защото това е нашата функция и цел. Ние сме в много близък контакт със студентите, контактуваме ежедневно, за тях няма затворени врати и мисля, че това което го отличава е, че успяхме да създадем освен умения за учене, упоритост и труд, също така и много други различни форми, в които те могат да се изявяват. Един от малкото университети сме с толкова разнообразни клубове – имаме театрално ателие, клуб мениджър, клуб по юридически науки, правна клиника, клуб дебати, клубове по салса и народни танци, по айкидо, фехтовка. Искаме студентите не само да се развиват в сферата на своите специалности, но и също така хармонично във всеки един аспект.

Другото, което ни отличава е много високото качество на подготовка на студентите, което се изрязва и в това, че ние предоставяме възможност за електронно обучение, нашите студенти не пишат под диктовка на лекции, всички лекции са предоставени в електронен вариант и те със своите факултетни номера имат 24-часов достъп до това. Имаме и електронна библиотека, където има много книги и учебници, добре оборудвани зали с всички иновативни начини за преподаване. Виждате че вече 12 години материалната база е една от най-добрите в страната и не се променя с времето. Университетът го пазим като светиня, студентите се чувстват тук като в своя роден дом. Много ме впечатли това, което вчера ми каза арх. Людмила Кьосева, тя се разходи из цялата сграда и каза „Браво, за 12 години всичко изглежда толкова ново и хубаво, както и когато построихме сградата“.

Едно от най-важните неща е, че ние държим много на квалификацията на преподавателите. Има една древна мисъл, която много ми харесва – учи учителя. Затова всяка година правим организационни курсове за преподавателите, т.е. да усъвършенстват методиката си и начините на преподаване, защото да се преподава на студентите не е никак лесна работа.

Качественото преподаване ли е едно от най-важните неща за поддържане високия имидж на университета?

Квалификацията на преподавателите е много важна, техния национален и международен авторитет и подготовка. Защото за да убедиш някого, имам предвид студентите, че ученето трябва да продължи през целия живот, ние тук само ги учим как се учи, ти самият трябва да учиш цял живот. Ако един преподавател всеки ден не прочете всеки ден поне 10-15 страници специализирана литература и не напише една, той губи темпо. Тези звания и титли пред името на един преподавател искат голяма поддръжка и всеки, който държи на името си го прави.

Увеличи ли се географският периметър на студентите в Бургаски свободен университет?

Най-напред искам да кажа, че се увеличава географския периметър на студентите ни от България. Вече имаме студенти от другия край на страната – Видин, Враца, както и от големи университетски градове – София, Софийска област, Пловдив. От другите държави, от тези студенти, които една година учат български, а след това се обучават 4 години в университета имаме от Русия, Казахстан, Украйна, Турция, Перу, Словакия, Германия, ако продължавам да ги броя сигурно ще пропусна някоя държава. По програмите „Еразъм плюс“ и „Еразмус мундос“ имаме студенти от Португалия, Холандия, Непал, Малайзия, Индонезия и Малдивите. Тази година ще имаме и нови, тъй като имаме спечелен проект по „Еразмус мундос“, това е световна програма за обмен на студенти магистри, а те са по една година в университета,  така че от гледна точка на чуждестранните студенти също сме много пъстри. Няколко години поред правим т.нар. летни училища за студенти от Казахстан, които идват в университета, обучават се, полагат изпити, получават кредити това е една много хубава практика, която вече 5-6 пъти правим.

Вие също сте преподавател и имате досег до студентите, усещате ли разлика между родните и чуждестранните студенти?

По отношение на желанието за учене, мисля че младите хора са мотивирани. За съжаление през последните години учениците от българските училища малко намалиха темпото на ученето и понякога няма достатъчно добре изградени учебни навици, защото ученето е трудна работа и човек трябва да е дисциплиниран, за да го прави. Да се научиш да учиш се случва още в началните класове. Разбира се, ние още в началото на университета провеждаме и часове в библиотека, за да им покажем как се ползва литература, как да конспектират, да извличат и анализират най-важното. Но има има разлика в подготовката на студентите от различните видове училища. Нямаме проблеми с учениците от езиковите и математическата гимназии, защото те са свикнали с по-бързо темпо и се справят добре. Хубаво е че през последните години имаме много студенти от езиковите гимназии и ПМГ, което и за нас като преподаватели е по-лесно. Чуждестранните студенти пък са различно усърдни. Тези, които трябва да учат от една година български, още първата година трябва да бъдат доста упорити и ученолюбиви, защото аз съм професор по български език, а той е много труден и за тези, които имат друга азбука и не са от славянските страни, не е много лесно. Упорити са, с много добри учебни навици руските студенти. Явно системата в тяхното средно училище е добра. Идват добре подготвени и мотивирани, добре се справят и добре се учат. Вече сред тях има и такива, които заемат челните места сред отличниците в нашия университет.

Биват ли стимулирани по подходящ начин отличниците в университета?

За една  част от тях има стипендии за висок успех, много често, могат към нас се обърнат различни организации, които търсят студенти за практика и работа  ние предлагаме точно тези, които се справят най-добре. Някои от тях дори получават по време на следването си специални индивидуални стипендии от различни организации, които след това искат да ги ангажират. Освен това при дипломирането получават специално внимание, а последните години, откакто аз съм ректор, въведохме в ритуала по връчване на дипломите най-добрият студент да има слово от името на студентите. И това също е един много прекрасен стимул, едно много хубаво преживяване.

В тази връзка чула ли сте изкавания, които да са ви останали в сърцето и няма да забравите?

Да, преди 2 години точно един от руските студенти –Еудард, беше с най-висок успех. Той е от десетина години в България, говори доста добре нашия език и направи едно изключително емоционално изказване, което просто трогна и разплака всички ни. Той е учил и в университет в Москва и направи сравнение, което завинаги ще запомним, а именно че Бургаски свободен университет е университет, който чувства като своята „Алма матер“ и се радва че сред толкова много и различни лутания в живота си най-накрая е попаднал на точното място, където всички са загрижени за това, той да получи възможно най-добро образование – преподавателите, колегите, администрацията и т.н.

Какво предвиждате в юбилейната тържествена програма до края на годината?

Предстоят ни още няколко събития, на 3 октомври ще открием учебната година, събитията, които останаха вече са по инициатива на различните факултети. Така че очакват ни повече факултетски събития и ще им отделим достатъчно внимание. Има едно събитие, което е свързано с инициатива на Центъра по технически науки и информатика, те всяка година посещават ЦЕРН, а също така имат и пряка връзка с ЦЕРН, това е тяхното събитие, което предстои. Има и една малка конференция, която ще се проведе, няколко кръгли маси, предстоят ни и срещи с работодатели, между другото много често осъществяваме тях, защото държим да си сверяваме часовника да сме наясно какво искат и очакват работодателите от нашите студенти, за да можем когато правим учебните си планови програми да имаме предвид техните желания.

Какво искате на кажете на студентите и колегите си на прага на новата университетска учебна година?

На студентите, преподавателите и всички служители честит юбилей на Бургаски свободен университет. Искам да кажа на студентите, особено първокурсниците, че всъщност може, който знае! Това е много важно, защото да знаеш, това е личен избор, който не зависи от преподавателя, а зависи от всеки един човек – независимо от това който ти преподава, ако ти имаш желание да учиш би го направил въпреки всичко. Дори най-големите светила да ти преподават, ако нямаш личните амбиции да го направиш няма как да се случи. Така че млади хора, уважаеми студенти, всичко каквото направите, и добро и лошо е във вашите ръце!

Коментари

Още от последните новини