Проф. Димитров: Скоро ще имаме по 1200 заразени на ден

Проф. Димитров: Скоро ще имаме по 1200 заразени на ден - E-Burgas.com

Тревожна прогноза за предстоящите месеци съобщи проф Преслав Димитров.

Очаква ни нова вълна на COVID-19 с по 1200 новозаразени на ден. Прогнозата е на български професор и е на база научен труд по метода на Холт-Уинтърс. Тревожната тенденция е за следващите 90 дни.

Според научния труд на декана на стопанския факултет към Югозападния университет в Благоевград - проф. Преслав Димитров, четвъртата COVID-19 вълна е започнала съвсем скоро, пред  bgonair.

"Аз не мога да прогнозирам четвърта вълна. Аз твърдя, че е налице такава вълна, която започва в момента по една много проста причина, като се представят във времеви ред данните на развитие от началото на първия регистриран случай в България на 8 март", казва той.

Научният труд е на база статистика и математически допускания. Той дава прогноза за идните 3 месеца.

"Една прогноза от 900 до 1200 заразени на ден, което може да се случи след 90 дни, ако не се взимат мерки, и то мерки не на централно равнище - затваряне на икономиката, а да се даде правомощие на отделните кметства, областни управители да реагират спрямо ситуацията на място", допълва професорът.

Въпреки прогнозираното увеличаване на болните, смъртните случаи няма да се увеличат, прогнозира професорът.

На кривата ясно се вижда, че най-голямата вълна тепърва предстои. Вижда се още, че досега най-големият пик на зараза е бил през лятото, а не през пролетта, когато беше въведено извънредното положение.

Свързани статии
От днес: Нови 95 ученици под карантина в община БургасРекордни нови 819 случая на Covid-19 за 24 часа у насЛекари в Бургас: Недостигът на легла за болни от Covid-19 вече е осезаемИ Мария Габриел е с коронавирусНов скок на Covid-19 у нас: 612 са новозаразените, в Бургас са 28Нов рекорд от 350 хил. души заразени за 24 часа, ЕС договоря цветна карта за ограниченията за пътуванияОбсъждат допълнителни мерки за опазване на възрастните хора от Covid-19Дъждовният петък донесе 31 нови случая на коронавирус в БургасДетска учителка от Русе лепна коронавирусОтново ръст на заболелите с Covid-19, Бургас и Благоевград с най-много нови
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини