Продължава отводняването и оправянето на щетите в Бургаско

Продължава отводняването и оправянето на щетите в Бургаско - E-Burgas.com

Минусови температури и в Бургаско. Населени места в региона все още остават под вода след обилните валежи тази седмица. Хората, които живеят в критичните точки са притеснени - водата, която навлезе в дворовете им да не замръзне, показа репортаж на БНТ.

Пътят между селата Димчево и Присад все още е наводнен. Вече четвърти ден тази пътна отсечка остава затворена заради скъсаната дига на язовир Мандра, който наводни общо 8 къщи в селото, за щастие голяма част от постройките не са обитавани постоянно, но местните се притесняват, че с настъпването на минусовите температури придошлата вода ще замръзне.

Груди Петков живее на метри от язовира. Докато се прибирал с колата закъсал, а днес отстранява щети по автомобила си. "То много вода, там минавах през една вода и колата цялата беше във вода и се наводни. Изгоря. Толкова време го правих", каза Груди Петров.

Мъжът се притеснява заради студеното време да не се заледи придошлата вода, която стигнала почти до входната му врата. „Как няма да се притеснявам. Ако замръзне и ако започне да вали, какво правим?

Една от вилите, която била на брега на язовира, в момента е изцяло под вода. От нея се вижда единствено покривът.

„Ще замръзне и някои хора ще вземат да минават тука и ще се издавят. Това ще стане", каза Яни Петров.

Изпомпването на водата продължава почти денонощно от екип на пожарната, но според местните една помпа е недостатъчна.

Обилните валежи са нанесли щети и по плажовете. Ивицата в Крайморие наподобява лунен пейзаж, а възстановяването на пясъка не може да започне заради лошите метеорологични условия.

„Тази година наистина бяха брутални щетите. Просто ще изчакам да минат зимните бури и април месец при първа възможност ще вкарам тежки машини. Ще събера пясък, който се надявам морето да върне поне тук до четвъртия, петия до шестия метър в началото на ивицата, защото както виждате отнет е пясък по цялата дължина на ивицата", каза концесионерът на плаж „Крайморие" Николай Димитров.

Сега концесионерът ще трябва да инвестира лични средства, които по първоначални разчети ще надхвърлят 12 хил. лева.

Свързани статии
Оранжев код за дъждове налази Южна България Нахлува студен въздух, ще вали на много места в страната Високи температури в събота, но с валежи Ниски температури и дъжд в четвъртък Поморие подпомага пострадалите карловски села с 10 хил. лв. Започват проверки за незаконна сеч в Карловско Щетите от наводненията в Карловско са за около 60 млн. лв. Превалявания се очакват в Западна България Времето застудява през уикенда, ще има дъжд и гръмотевици Валежи и гръмотевици през следобед и през нощта
Тагове
дъжд дъждове наводнения
Коментари

Още от последните новини