Времето застудява през уикенда, ще има дъжд и гръмотевици

Времето застудява през уикенда, ще има дъжд и гръмотевици - E-Burgas.com

През събота и неделя през по-голямата част от страната ще превали и прегърми и тези валежи ще успокоят голяма част от пожарите в страната. Те ще са само на места, няма да са масови. Повече ще бъдат в близост до планините. Това каза в ефира на NOVA климатологът Симеон Матев.

Той призова да не палим огън при пожароопасно време, каквото е сега.

"Температурите ще се понижат, а тогава условията за пожар ще бъдат по-слаби. Голяма част от пожарите възникват заради човешка немарливост и са възникнали около пътя. Има 5%, които възникват от друго условие, например светкавица, която попада върху леснозапалим материал", обясни той.

По думите му пожарът има и положително влияние - разчиства вредна растителност и помага за засаждане на борове, след като разтопява шишарката.

"Има спокойствие, че валежите ще потушат възникналите пожари. Температурите след 48 часа ще са със 7-8 градуса по-ниски, трудно ще достигнат 30 градуса. В София живакът едва ли ще мине 22-23 градуса", разкри Матев. И допълни, че след това захлаждане предстои нов сух период.
 

Свързани статии
Оранжев код за дъждове налази Южна България Нахлува студен въздух, ще вали на много места в страната Високи температури в събота, но с валежи Ниски температури и дъжд в четвъртък Превалявания се очакват в Западна България Какво да правим ако ни застигне гръмотевична буря? Валежи и гръмотевици през следобед и през нощта Утре до обяд слънце, следобед облаци и дъжд Валежи и гръмотевични бури в половин България, по морето жега Рекорден брой градоносни облаци за последните 2 месеца у нас
Тагове
дъжд гръмотевици
Коментари

Още от последните новини