Пристигнаха новите ковид тестове за деца, този път ще има и за област Бургас

Пристигнаха новите ковид тестове за деца, този път ще има и за област Бургас - E-Burgas.com
nytimes.com

Нова пратка с 86 000 теста за COVID-19 е получена в МОН от Здравното министерство. Това съобщиха от просветното министерство. Доставеното количество е в рамките на втората обществена поръчка, обявена от МЗ за образователната система, съобщи МОН. 

Тестовете са със същите характеристики и от същия тип като избраните при първата поръчка, резултатите от която бяха обявени на 2 ноември. 

Новата пратка ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

Във вторник стана ясно, че има забавяне на една от доставките на 200 хиляди детските деста за коронавирус. Така 15 области не можаха да започнат с присъственото обучение от днес, тъй като останаха без тестове. Това са: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област. 

Първата доставка от 200 000 теста беше изпратена до училищата в 13 области в страната, включително в София. Благодарение на това десетки хиляди ученици от I до IV клас се върнаха в училище днес. Техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата, се казва още в съобщението.

Според ведомството първото тестване е преминало при много добра организация. "Опитът показа, че дори в големите паралелки процесът не отнема повече от 20-30 минути.

Освен учители и непедагогически специалисти, в изследването се включиха десетки доброволци – родители, медицински специалисти, студенти по медицина, медиатори. МОН благодари за безценната подкрепа на всички тях", съобщават още от министерството.

Свързани статии
Денков: Не обсъждаме удължаване на учебната година МОН: Делът на учениците в клас остава висок Продължава да расте броят на заразените ученици в областта Купуват още над 7 млн. бързи теста за училищата 50 ученици са заразени с ковид в Бургаско за денонощие Учениците се връщат в клас от днес, осигурени са тестове до 17 януари Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията Денков се надява това да е последния първи учебен ден за 2021 Кацаров: Всички ученици могат да се върнат в клас още в понеделник Предлагат зелени коридори за големите ученици
Тагове
ученици
Коментари

Още от последните новини