Личният лекар ще издава направление за PCR тест от ноември

Личният лекар ще издава направление за PCR тест от ноември - E-Burgas.com

Направления за PCR тестове ще могат да издават личните лекари от следващия месец. Новината идва след известен период на недоволство от страна на медиците, но въпреки това остават още много въпроси, съобщава frognews.bg. Не е ясно ще има ли лимит за направленията и колко пари ще са необходими, за да стане факт нововъведението.

Решението бе съобщено от шефа на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева. По думите и средствата ще са осигурени от бюджета на касата за тази година.

Медиците поискаха направленията да се издават дистанционно, за да се ограничи евентуалното разпространение на коронавируса заради ходенето по болници. По този начин медиците също ще бъдат изложени на по-малък риск.

"Не държим да насочваме само за PCR тест, но пациенти, които имат някакъв симптом, е добре да се изследват преди да влязат изобщо в системата на здравеопазването и да заразяват хората по чакалните на кабинетите", обясни миналата седмица д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Свързани статии
Удължиха до юли решенията за ТЕЛК и НЕЛК Национална стратегия предвижда закриване на болници у нас Костадин Ангелов иска реформа в здравеопазването Издават направление за PCR тест, само при позитивен бърз антигенен Борисов назначи двама нови зам.-министри на здравеопазването Над 5 млрд.лв. за здравеопазване следващата година Направление за PCR тест само при пет симптома на COVID-19 Започва реалното планиране на новата детска болница в Бургас Дупка от недостиг на 30 хиляди мед сестри зее в здравната ни система
Тагове
здравеопазване пср тест личен лекар направление
Коментари

Още от последните новини