Предлагат зелени коридори за големите ученици

Предлагат зелени коридори за големите ученици - E-Burgas.com

Как би могъл да се организира процесът за връщане на учениците от големите класове в училище и защо се стигна до ситуация, в която децата чакат на опашки за тестове - това бяха основните въпроси от дискусията в сутрешния блок по БНТ с участието на Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народното образование и директор на 119 СОУ, д-р Благовеста Пенчев, ръководител на верига лаборатории и Антоан Тонев, директор на СМГ.

Не би следвало всяко училище само да си решава ситуацията и да подхожда индивидуално.

Според мен, единствено централизираният подход е правилен и възможен, подчерта Стаматов.

На същото мнение е и д-р Пенчева. Тя обаче поясни, че лабораториите биха могли да бъдат полезни, ако централно се обяви някакъв коридор за ученици, в случай, че за тях се изисква зелен сертификат за присъствено обучение.

Не такова е мнението на директора на СМГ, според когото е много странно как учениците в държавните училища от 5 до 12 нямат право да се тестват в училище.

Аз бях подложен на огромен натиск от родителите да възстановим учебните занятия подобно на Испанската гимназия и ние взехме такова решение за възстановяване на присъстването обучение в 29 паралелки.

Така че, когато говорим за централизирано решение - да нека да го има, но то да е за всички и еднакво, а не само за частните училища. Не може някой да бъде привилегирован само заради финансирането, категоричен е Тонев.

Влязохме в още по-голям хаос с нашето здравно министерство, което побърква всички, смята Стаматов. По думите му, остава "тайна и загадка" докога ще стигнат тестовете за учениците от 1 до 4 клас.

Много малко са положителните тестове, което показва, че децата не са заразоносители в този смисъл, който повтарят експертите, заяви Стаматов.

Свързани статии
Денков: Не обсъждаме удължаване на учебната година МОН: Делът на учениците в клас остава висок Продължава да расте броят на заразените ученици в областта Купуват още над 7 млн. бързи теста за училищата 50 ученици са заразени с ковид в Бургаско за денонощие Учениците се връщат в клас от днес, осигурени са тестове до 17 януари Тестването на учениците ще продължи и след ваканцията Денков се надява това да е последния първи учебен ден за 2021 Кацаров: Всички ученици могат да се върнат в клас още в понеделник От днес могат да се провеждат и извънкласни занимания
Тагове
ученици
Коментари

Още от последните новини