Поморие ще реставрира храм със собствени средства

Поморие ще реставрира храм със собствени средства - E-Burgas.com

Във връзка с археологическите проучвания на новоразкритите структури на терена до храм „Преображение Господне“, Министерството на културата препоръча преди или успоредно с разкопките да се изготви и изпълни конструктивен проект за укрепване на основите на църквата.

Църковното настоятелство, като собственик на храма, се обърна с молба към кмета Иван Алексиев за указване на съдействие за изпълнение на тези предписания, тъй като не разполага с необходимите финансови, материални и професионални ресурси за извършване на дейности по консервация и реставрация на недвижимата културна ценност.

За изготвяне на техническо обследване и на строително-конструктивна експертиза, относно установяване състоянието на носещата конструкция на православния храм, Община Поморие се обърна към лицензирания за целта Център за научни изследвания и проектиране при Университет по архитектура, строителство и геодезия – София („УАСГ – ЦНИП“ ЕООД).

Стойността на обследването и на всички необходими за това дейности са в размер на 33 588,00 лв., които днес Общински съвет – Поморие единодушно прие да бъдат осигурени от „Резерва“ за местни дейности в общинския бюджет и възложи на кмета Иван Алексиев да сключи договор с „УАСГ – ЦНИП“ ЕООД.

Въз основа на резултатите от строително-конструктивната експертиза и доклада от конструктивното обследване ще бъдат разработени: Работен проект за възстановяване на носещата конструкция на храма и Работен проект за укрепване на основите на сградата и преустановяване на деструкционните почвени процеси в близост до църквата.

„Това е поредната стъпка към запазване на най-старата постройка в Поморие, след която предстои още един етап – обследване на самата сграда и на художествените ценности в храма (иконостас, икони, владишкия трон, амвон и др.). Ще се възложи цялостно проектиране и всичко ще бъде дарено на Църковното настоятелство, за да може да кандидатства по съответната оперативна програма за финансиране на всички дейности по реставрация и консервация на храма.“, каза кметът Иван Алексиев.

Свързани статии
Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Кметът на Поморие поиска от държавата достъп до договора с летище Бургас Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Изграждането на нов паркинг е сред приоритетите в Поморие за първите три месеца Поморийци засадиха 35 дръвчета в кв. "Свети Георги" Кметът на Поморие Иван Алексиев пожела коледните жестове да бъдат повече Поморие си има вицесветовни шампиони по спортни танци Община Поморие получи „зелен сертификат“ за своя екоинициатива Pavell & Venci Venc идват за паленето на коледните светлини в Поморие Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети от летище Бургас
Тагове
поморие храм реставрация
Коментари

Още от последните новини